Tarot – Tutkimusmatka Itseen: AVAIN XV – PAHOLAINEN

Aineellisuuden Porttien Herra (Lord of the Gates of Matter)

26. polku, Hodista Tipherethiin

26. polku on nimeltään Uudistava Älykkyys, koska Pyhä Jumala uudistaa sen kautta kaiken, mikä uudistuu maailman luomisen myötä.”

Kirjain: Ayin

Merkitys: Silmä

Lukuarvo: 70

Sävel: A

Elementti: Maa

Sefira: Hod

Chakra: Solar pleksus

Riimu: Uruz

Astrologia: Saturnus

Alkemia: Lyijy

Henki / Enkeli:

Värit: Sininen, Punainen

Viikonpäivä: Lauantai

Tuoksu:

Kasvit: Ohdake, Viikuna

Vaihtoehtoisia nimiä:

Elämänalue: Seksuaalisuus, itsetietoisuus, fyysinen terveys

Symbolit: Silmä, Kuutio, Sika ja Koira, Pentagrammi

Arkkityyppi, Jumal-hahmo tai Jumalatar: Baphometh

Motto: ”Älä heitä helmiä sioille äläkä paljasta Pyhää koirille.”

Positiiviset merkityssisällöt: tasapaino henkisen ja aineellisen välillä

Negatiiviset merkityssisällöt: materialismi, itsekkyys, eläimellisyys

Kuvaus: Kuvassa näemme keskimmäisenä ison lyijynharmaan kuution päällä istuvan ison punaisen hahmon, jolla on neljä kättä. Hahmo vaikuttaa olevan yhdistelmä ihmistä ja erilaisia eläimiä. Hänellä on ihmisen keskivartalo, mustat petolinnun siivet selässään, vuohen pää sarvineen, josta tulee kolme mustaa kieltä, sekä kynsistä ja karvoista päätellen tällä on ilmeisesti kotkan jalat. Muuten hänellä on jalassaan violetit pussimaiset housut, ja yläruumis on täysin paljas. Vuohimaisessa päässään hänellä on käyrät kultaiset sarvet, joissa on molemmissa 13 lohkoa. Näiden keskellä näkyy tulta hurjasti ylöspäin leimuava kullankeltainen kolmio, jonka sisässä on silmä. Hahmon jalkojen välistä näkyvässä kuutiossa loistaa musta symboli, joka näyttäisi olevan Saturnuksen astrologinen merkki. Kaulassaan hahmolla käännettyä mustaa viisikantaa symboloiva riipus.

Taustalla loistaa yhteensä kahdeksan eriväristä silmää, joista neljässä näkyy naiselliset pitkät ripset, kun taas neljä silmistä vaikuttaisi olevan ripsettömät. Silmät hehkuvat ympäristöön kellertävää loistetta. Hahmo pitelee alaspäin osoittavassa oikeassa kädessään maljaa, josta vuotaa punaista nestettä. Neste on mitä ilmeisemmin verta, ja se valuu astiasta kuvan etualalla olevan sianpäisen, muuten ihmistä muistuttavan hahmon päähän. Toisessa oikeassa kädessään hahmo ei varsinaisesti pitele mitään, mutta kämmenen keskellä näyttäisi olevan avonainen silmä. Toisessa vasemmassa kädessään hahmolla on palava soihtu, jolla hän osoittaa alaspäin; toisessa vasemmassa kädessään, siinä mikä osoittaa ylöspäin, hänellä on kädessään hieman hierofantin sauvaa tai hiilihankoa muistuttava esine. Sauvan kolme kärkeä osoittavat maata kohti, ja yksi kärki osoittaa puolestaan ylöspäin.

Kotkankynsissään hänellä on rautaiset tai lyijyiset ketjut, jotka johtavat kahden etualalla näkyvän hahmon kauloihin. Nämä kaksi hahmoa omaavat ihmisen ruumiit, mutta heillä on eläimen päät. Vasemmanpuoleisella hahmolla on sian pää, ja tämä on sukupuoleltaan nainen. Oikeanpuoleinen on koiran pään omaava, mutta muuten inhimillinen hahmo, ja tämä on puolestaan sukupuoleltaan mies. Hahmot seisovat vaaleanvihreällä tasaisella lattialla. He vaikuttavat pitelevän itse kiinni kaulassa olevista kahleistaan, ja vieläpä nauttivan niistä. Koira suorastaan läähättää onnesta saadessaan pidellä itseään lieassa, ja siallakaan ei vaikuta olevan minkäänlaisia ongelmia olla kahlittuna.

Tämän kortin ja ”Oikeuden” samankaltaisuus on ilmeistä, kun ottaa huomioon näitä kahta korttia vastaavien polkujen läheiset paikat Elämän Puussa. Silmiä taivaalla on kahdeksan kappaletta, mikä tuon ensiksi mieleen kahdeksannen Hod-sefiran; sen peilailevan älyn ja ”silmän opin”. Sitten, Paholainen oli tehnyt kuten usein kehotetaan, ja ”ottanut silmän käteensä”. Toisaaltahan nuo kahdeksan silmää taivaalla voisivat merkitä intuitiivista Binah-Ogdoadia. Paholaisen polkuhan on osa vasemmanpuoleista ”Hermeetikon Polkua” (Elämän Puu jaetaan joskus kolmeen polkuun: Hermeettikon, Mystikon ja Orfilaisen polkuihin), joka edustaa älyllistä lähestymistapaa. Paholaisen pollku johtaa peilailevasta mielestä yhä ylemmäs kurkottaen kohti sitä rohkeinta hyppyä järjestä intuitiiviseen sydämen älyyn (Tiphereth), jolloin muodollisen dualismin demonin naamion takaa paljastuu Agathodaimon (Ego). Tätä samaa vaihetta kuvaavat kolme eri korttia/polkua – Paholaisen lisäksi Kuolema (Orfilaisesta näkökulmasta), ja Kohtuus (Mystikon näkökulmasta). Aasin ”kruunavat” solaariset oinaan sarvet sekä silmä kolmiossa ovat eräällä tapaa kaukana idässä siintävä Tipherethin Aurinko (”God made manifest in the Sphere of the Mind”).

Että tämäkin kortti esittää tietyllä tapaa Elämän Puun kokonaisuuden, tuo mieleen Saatanan, kun ensin muistetaan kuinka jokainen qabbalan neljästä maailmasta voidaan esittää omana Elämän Puunaan, ja sitten palautetaan mieleen, että se mitä Atziluthin maailmassa edustaa Adam Kadmon, ja Briahin maailmassa Metatron, on vastaavasti Yetzirahin maailmassa Samael ja Assiahin maailmassa Saatana. Näin tämän Paholais-kortin Elämän Puuta kuvaava asetelma voitaisiin nähdä Assiahin maailman – ja ehkä myös Yetzirahin maailman – kokonaisuutta edustavana Elämän Puuna. Takaa loistaa Briahin maailma. Se että Malkuth-Kivi ja Yesod-vatsa ovat kuvassa niin korostetusti etualalla kuvastaa sitä, että nyt ollaan Jaakobin tikapuiden alemmilla askelmilla, mutta on kuitenkin saatu jo näköyhteys Briahin loisteeseen.

Käännetty pentagrammi on yksi Da’athin symbooleista, ja tässä kuvassa se on Assiahin maailman Da’ath. Taas itse kasvojen naamio on ylemmän Yetzirahin maailman Da’ath. Koska Yetzirahin maailmaan kuuluu kaikki kuusi sefiraa Yesodista aina Chesediin asti, niin tuo naamion takainen loisto voidaan tulkita monella eri tasolla. Esimerkiksi näin: Assiahin maailman Kether (Saatanan Kruunu) on Yetzirahin maailman Tifereth (Samaelin Sydän) ja Briahin maailman Malkuth (Metaronin Jalkapohjat). Näin ollen oidaan myös sanoa, että Assiahin Da’ath (Saatana = Kaula/Kurkku) on Yetzirahin maailman Yesod (Samaelin sukuelimet). Paholais-kortti voidaan käsittää yhtäaikaisesti siis monella eri tasolla, ja vaikka tässä on nyt keskityttykin enemmän alempiin tasoihin, korkeampiakin sovelluksia toki on. Yksi erityisen mielenkiintoinen lähestymistapa olisi verrata Paholais-korttia vastaavan polun merkitysten kehittymistä vuorotellen osana Assiahin, Yetziran, Briahin ja Atziluthin maailmojen Elämän Puita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: