Tarot – Tutkimusmatka Itseen: AVAIN XIX – AURINKO

Maailman Tulen Herra (Lord of the Fire of the World)

30. polku, Yesodista Hodiin

30. polku on Kollektiivinen Älykkyys, ja astrologit juontavat siitä tähtien ja taivaallisten merkkien tuomion, ja täydellistävät tieteensä tähtien liikkeitä koskevien lakien mukaan.”

Kirjain: Resh

Merkitys: Pää

Lukuarvo: 200

Sävel: D

Elementti: Tuli

Sefira: Tiphereth, Kether

Chakra: Solar pleksus, Anahata, Sahasrara

Riimu: Sowilo

Astrologia: Aurinko, Jupiter

Alkemia: Kulta

Henki: Sorath

Värit: Oranssi, keltainen, kelta-oranssi, punainen

Viikonpäivä: Sunnuntai (Dies Solis)

Tuoksu: Appelsiini, myski

Kasvit: sitrushedelmät, granaattiomena

Vaihtoehtoisia nimiä:

Elämänalueet: Terveys

Arkkityyppi, Jumal-hahmo tai Jumalatar: Apollo, Sol Invictus, Perun, Kristus, Mithra, Zeus, Bel, Jupiter, Horus, Balder

Motto: ”Aurinko paistaa niin hyville kuin pahoillekin.”

Positiiviset merkityssisällöt: elinvoima, loistava terveys, nuorekkuus, aktiivisuus, iloisuus, dynaamisuus, energisyys, uhrautuminen muiden hyväksi, psyykkinen vetovoima, persoonallinen karisma ja voimakkuus, lempeys

Negatiiviset merkityssisällöt: väsymys, sairaus, energian puute, tyrannimaisuus, aggressiivisuus, kyynisyys, egoismi, hybris

Kuvaus: Kuva muodostuu mandalamaisesta kuviosta, jossa toistuu monta erilaista kuviota ja symbolia yhden ison ympyrän tai pyörän sisässä. Kuvan nimi itsessään kertoo, mitä mandala symboloi – kyse on Auringosta ja lukuisista siihen liitetyistä eri symboleista ja tasoista. Iso pyörä leimuaa ulospäin kullanoranssia, punaista ja keltaista hehkua, aivan kuten silmillämme näkemämme aurinkokin tekee. Ulomman kehän hillitynlempeät värit, jotka yhdistävät lämpöä (elämää) ja viileyttä (etäisyyttä), symboloivat auringon orgaanista toimintaa ja muistuttavat siitä, että kyse ei ole pelkästään abstraktiosta, vaan varsin konkreettisesta ja käsinkosketeltavasta asiasta.

Ympyrän sisässä näemme lukuisan määrän symboleja, joista selkeimmät ovat eläinradan 12 astrologista symbolia. Näiden läpi aurinko kulkee yhden vuoden aikana. Tämän lisäksi näemme ympyrän jakautuneen ristillä neljään eri lohkoon. Nämä lohkot symboloivat neljää eri vuodenaikaa värivastaavuuksineen. Seuraavaksi voimme erottaa ympyrän sisällä kolme eri väristä neliötä / kuutiota, jotka ovat ikään kuin sisäkkäin toistensa kanssa. Nämä kuvaavat mm. kolmea eri kehitysvaihetta ja alkemiallista aspektia: hopea tai lyijy kuvastaa aineellista kehoa, fyysistä ainetta ja tamas-gunaa; punainen väri symboloi rikkiä, toimintaa, liikettä, uhrausta, intohimoa ja rajas-gunaa; kultainen väri ja kuutio puolestaan symboloi henkeä, minuutta ja sattva-gunaa.

Kuutiot itsessään muodostavat lukuarvon 666, joka on Auringon hengen Sorathin lukuarvo. Kuutiot voidaan nähdä muodostavan kolme sisäkkäistä aineellista tai puoliaineellista ulottuvuutta, jotka lähenevät kohti keskustan ajatonta ydintä, henkeä. Lukusarja 666 on populaarien demonologisten yhteyksiensä lisäksi hyvin perustavasti ajan ja paikan ristinpuulle naulitsemiseen liittyvä luku: 6 x 6 x 6 / 6 + 6 + 6 = 216 / 18 = 12 eläinradan merkkiä, 12 tahdonvapauttamme rajoittavaa ”nidaanaa”, riippuvaisen alkuperän lenkkiä. Lukuarvo 216 tavallaan liittää kolmoiskuution Shemhamforashiin, joka koostuu 72:sta kolmen kirjaimen ryhmästä. Asia liittyy tietenkin luonnollisesti myös ajan sykleihin sekä pienessä että valtavan suuressa mittakaavassa: Tähtivuosi on 25920 vuotta, mikä merkitsee 2160 vuotta yhtä kuvassa auringon sisällä ja ympärillä näkemäämme eläinradan merkkiä kohti, Brahman päivä on ”4 320 000 000” vuotta (72 x 6 = 432…). Tämä liittyisi ymmärtääkseni Auringon aspektiin ”Tähtien paimenena”, kiertolaisensa paikoilleen asettavana vetovoimana.

Olen ymmärtänyt, että ”pseudosefira” Da’ath on lankeemusta edeltävässä harmonisessa elämänpuussa ”Musta Aurinko” ja tavallista Aurinkoa, ts. Tipherethia ”korkeampi”. Tämä tavallaan liittyy hyvin perustavasti tuohon lankeemuksen symboliikkaan; nämä gematriset vastaavuudet ilmeisestikin kertovat juuri tästä:

”(Gen 3:5) KALHIM (666) = ”To be as God (Elohim)”

(Gen 3:11) AThH HMN HOTz (666) = ”Hast thou eaten of the tree?”

(Gen 3:24) VATh LHT HChRB (666) = ”a flaming sword”

Sisemmällä ympyrällä näemme aivan ensimmäiseksi 12. säteisen mustan auringon, joka symboloi ”Henkistä Keskusaurinkoa”, ilmentymätöntä henkistä voimaa, joka on kaiken ilmenneen takana ja ytimessä. Esimerkiksi Fransiskus Assisilaisen kirjoittama, Auringon Lauluna tunnetun hymnin alku kertoo erinomaisella tavalla tästä ilmennyttä aurinkoa korkeammalla olevasta henkisestä keskusauringosta, jonka idoli ja kuvastaja näkemämme aurinko on. Auringon sisällä on heksagrammi, jonka eri sakarat ja sakaroiden välit ovat väritetty kukin eri värillä. Tämä kuvastaa sitä, että auringossa ja aurinkovoimassa, Logoksessa, yhdistyy ja sen kautta välittyy kaiken ilmennyksen voimat ja eri aspektit. Heksagrammin sisässä on puolestaan mustavalkoinen, kultaisen leikkauksen mukaan kulkeva spiraali, joka häviää olemattomuuteen keskipisteessään. Värit kuvastavat perimmäistä dualiteettia, mikä on läsnä ilmennyksen kaikilla tasoilla, ja mitä ilman mitään ei voisi olla olemassa, ja mikä vielä tärkeämpää, spiraalimuoto kuvastaa näiden näennäisen erillisten polariteettien olemuksellista ykseyttä ja yhteistoimintaa: ilman toista ei voi olla toista. Myös Itämainen Yin/Yang -symboli kuvastaa tätä samaa asiaa.

Isoa pyörää ympyröi mustat, hieman Resh-kirjainta muistuttavat säteet. Resh-kirjain on Avaimen XIX hepreankielinen vastaavuus. Mustia resh-säteitä on 137 kappaletta. Luvulla 137 on hyvin monenlaisia kabbalistisia vastaavuuksia, mitkä liittävät sen olennaisesti myös auringon toimintaan. 137 on mm. kabbala -sanan lukuarvo, ja samalla se on fysiikasta tunnettu nk. aineen hienorakennevakio. Kabbalaa tutkineet tiedemiehet ovat viime vuosina spekuloineet siitä, voisiko tämä ollut olla tunnettu asia jo muinaisille kabbalisteille, vai onko kyseessä sattuma. Mikäli kyse on jälkimmäisestä, niin se on ainakin hyvin osuva sattuma. Luvulle 137 voi gematrian avulla löytää mm. seuraavia vastaavuuksia: QBLH eli Qabbalah; AVPN eli ”Ophan”, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”Pyörä”, mutta tarkoittaa myös enkelijoukkoa ”Ofanim”; MTzBH eli ”Matstseba”, joka tarkoittaa ”Pilaria” tai ”Monumenttia”; GDONI eli ”Gideoni”.

Kreikan kielen gematrisia vastaavuuksia ovat mm. ”Arkadia”, ”Melaina” l. ”Musta”, ”Egeomai”, eli ”olla johtaja”. Ja jos 137 = 37 + 100, silloin 37= IChIDH siis ”Yechidah” eli qabbalistinen vastaavuus Atmalle, henkiselle tasolle, ja 100 = 10 x 10 = KP siis ”Kaph” eli ”Kämmen”, ja myös ”K” -kirjaimen nimi, joka vastaa mm. ”Kohtalon Pyörää” ja ”Jupiteria”. Jupiter kuuluu samaan ”hallitsijaperheeseen” yhdessä Auringon kanssa, ja Aurinkoa on kutsuttukin joissakin yhteyksissä Jupiterin silmäksi. Tämän kautta kortti ja sen symboliikka liittyvät olennaisesti myös toiseen mandalamaiseen korttiin (Avain X – Kohtalo), jonka vastaavuus on Jupiter. ”Aurinko”-kortti on numeroltaan XIX eli 19, ja 19 aurinkovuotta vastaa yhtä ”Metonista kiertoa”. Tipherethistä lähtevien kahdeksan polun kirjainten lukuarvojen summa on 235. Tämä luku avautuu seuraavasti: 235 kuun kiertoon perustuvaa kuukautta = 19 aurinko-vuotta = 1 metoninen kierros. Ja kun taas 235 jaetaan kahdeksalla polulla, saadaan tulokseksi 29,375, joka on melko hyvä keskiarvo kuukauden pituudelle vuorokausina ilmaistuna.

Lukusarja 1 3 7 antaa myös itsessään viitteitä Aurinkovoiman ilmennyksestä seuraavalla tavalla: Absoluutti → Logos → Logoksen seitsenäinen ilmennys → näiden yhteenveto ja symboli on Aurinko. Siten 1 3 7 voi mielestäni hyvin kuvata Aurinkoa jumaluuden ilmentäjänä. Jos ympyrän kehän pituus on 137, sen halkaisija on 43. Tämän vastaavuudet ovatkin sitten todella kiinnostavia: ”Luz” l. ”Luzin kaupunki”, joka on erittäin kiinnostava metafyysinen symboli, mutta tarkoittaa myös esimerkiksi ”mantelipuuta”. ”Mantelipuusauva” tarkoittaa puolestaan vertauskuvallisesti Elämän Puun keskipilaria, sillä sen lukuarvo on keskipilarin kolmen polun kirjainten summa (400+60+3=463). Luvun 463 peililuku on taasen 364, joka vastaa tunnetusti pyhää nimeä ”Ha’Satan”; ”Mag” eli ”Magus”; ”Gadhol” eli ”Great” ja ”Yedidah” eli ”One beloved by God; Solomon”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: