Tarot – Tutkimusmatka Itseen: AVAIN XIV – TAITO

Elämän Esiintuoja (Bringer forth of Life)

25. polku, Yesodista Tipherethiin

25. polku on Koetuksen tai Houkutuksen Älykkyys, ja sitä kutsutaan tällä nimellä sen ollessa alkuperäinen kiusaus, jolla Luoja koettelee kaikkia oikeamielisiä.”

Kirjain: Samekh

Merkitys: Tukipilari

Lukuarvo: 60

Sävel: G#

Elementti: Tuli

Sefira: Tiphereth

Chakra: Solar pleksus, Anahata, Vishuddhi

Riimu: Kennaz, Sowilo, Mannaz

Astrologia: Jousimies

Alkemia: Aurinko

Henki / Enkeli: Mikael / Lucifer

Värit: Keltainen, Oranssi, Sininen, Tummansininen, Vihreä

Viikonpäivä: Sunnuntai

Tuoksu: Tuomi

Kasvit: Tuomi, auringonkukka

Vaihtoehtoisia nimiä: Kohtuus, Tasapaino, Kärsivällisyys, Taitavuus

Elämänalue: arki

Symbolit: Virtaava vesi, sähkövirta

Arkkityyppi, Jumal-hahmo tai Jumalatar: Lucifer

Motto: ”Kärsivällisyys ja kestävyys palkitaan.”

Positiiviset merkityssisällöt: Sielun ja persoonallisuuden harmonia, kommunikaatio, kärsivällisyys, kohtuus, tasapaino, taito luovia erilaisten velvollisuuksien välillä, elämäntaito, tasapaino työn ja levon välillä, täydellistyminen, työn valmiiksi saaminen

Negatiiviset merkityssisällöt: ylikorostunut introversio / ekstroversio, epätasapaino työn ja levon välillä, ylirasitus, stressi, hermostuneisuus, vaivannäkö, epäonnistuminen, epävarmuus, masennus, harhaileminen, vaeltelu siellä täällä ilman selkeää suuntaa

Kuvaus: Näemme kuvassa hyvin karismaattisen, siivekkään hahmon, jonka kasvojen ilme osoittaa äärimmäistä keskittyneisyyttä. Hahmo on ilmiselvästi maskuliininen ainakin ulkoiselta olemukseltaan, ja siivet viittaavat hänen olevan enkeli. Näyttää kuin hän pitelisi jotain käsiensä välissä, ja tarkemmin katsottuna se muistuttaa kuin sähkövirtaa tai pieniä salamoita. Hahmolla on päällään valko-sininen kaapu, joka on sidottu vyötäisiltä kullanruskealla vyöllä. Kaapu muistuttaa alaosastaan jossain määrin kuin graniittista kalliota, mutta on kuitenkin ilmeisen joustavaa kangasta.

Vyötä koristaa kelta-sininen Yin-Yang -symboli. Hahmolla on leimuavat, kultaisen oranssit pitkät hiukset, jotka luovat hänen ympärilleen kuin auringon halon. Samalla näyttää, kuin hiuksista muodostunut aurinko paistaisi myös hänen takanaan taivaalla, ja vielä senkin alla on tummansininen, reunoiltaan täysin musta aurinko, joka katoaa yläosastaan hahmon taakse, ja joka hehkuu ympärilleen punakeltaista valoa. Hahmo on paljain jaloin, ja hän on astunut toisella jalallaan maata pitkin virtaavaan jokeen. Toinen jalka on piilossa kaavun alla.

Mies-enkelillä on kaulassaan melko kookas koru, jossa yhdistyy sekä ylöspäin että alaspäin osoittava viisikulmio, henki ja aine. Hahmon molemmin puolin näemme kaksi sini-violettia vuorikristallia, jotka säkenöivät valkokeltaista valoa ympärilleen. Kristallit ovat hyvin lohkomaisia ja säröisiä, ja ne ovat selvästikin hiomattomia ja muokkaamattomia – luonnollisessa tilassaan. Takana näemme yhteensä neljä ovaalinmuotoista, vaaleansinistä ja valkoista isoa munaa, jotka hohtavat kirkkaan keltaista valoa. Munat seisovat pystyssä alaosansa varassa keskellä tasaista maastoa. Takana horisontissa on kaksi teräväreunaista vuorta, joista toinen on sininen ja toinen violetti. Taivaanrannassa vuorten takana kohoaa kaksi suurta pylvästä, joiden huipulta säkenöi taivaalle lukematon määrä kirkkaankeltaisia ja vihreitä salamoita. Salamat muistuttavat myös jonkin verran puunoksia, jotka yhtyvät toisiinsa ja risteävät keskenään taivaalla.

Kortin vastaavuus elämänpuussa on Yesodista Tipherethiin kulkeva 25. polku. Tätä kahtalaista polkua symboloi aiemmin mainittujen aurinkojen sekä virran lisäksi myös teiden kaksi väriä, joilla hahmo seisoo. Toinen niistä on kultainen ja kuvastaa Tipherethin aurinkoisen miehistä, henkistä loistoa. Toinen on puolestaan hopeanvärinen ja kuvastaa Yesodiin liittyvää alitajuntaa, sen lunaarista feminiiniä vastaanottavaisuutta. Valita toinen toisen hinnalla on valita joko liian kiihkeässä tulessa kärventyminen ja muka-rationaalinen nietzscheläis-henkinen suuruudenhulluus, tai piilotajunnan upottaviin vesiin hukkuminen ja irrationaalinen mielipuolisuus. Sen sijaan molempien polkujen viisaasta yhdistymisestä seuraa Suuren Työn täydellistyminen, mitä heijastaa hahmon kaavun yhteensitova kultainen vyö, jossa on perinteinen näennäisten dualiteettien – miehisen ja naisellisen periaatteen, hengen ja aineen – perimmäistä ykseyttä symboloiva Yin-Yang symboli. Riippuen tulkinnasta ja tarkastellusta maailmojen tasosta, hahmon takana ja pään ympärillä loistavat auringot voivat myös ollaYesod ja Tiphereth.

Katsoessamme kuvaa kokonaisuutena siinä ilmenee samalla myös koko elämänpuu ja sen sefirat kivien, maastossa hohtavien munien, vuorten ja musta-violetin sekä oranssinhehkuisen auringon välityksellä. Tämän tulkinnan mukaisesti vasemman puoleinen sinivioletti vuori on Binah, oikeanpuoleinen Chokmah, keskellä oleva musta / violetti aurinko on puolestaan Daath, ja sen yläpuolella oleva hiusten muodostama aurinko on Kether. Tässä tulkintayhteydessä kortti merkitsee todella suurta saavutusta, itsensä mestaroimista, Suuren Työn valmistumista ja yhtymistä jumalalliseen Tahtoon. Kärsivällisyys ja taito ovat Suuren Työn ehdottomia edellytyksiä.

Enkeli on hyvin ”luciferinen” hahmo maskuliinisessa l. aktivoidussa aspektissaan, ja ilmentää myös puhdistettua ja täydellistettyä ihmisyyttä (Issim Malkuth). Hahmon jalat ovat kahdella tiellä (kultainen ja hopeanharmaa), joista toisen läpi kulkee ”elävien vesien” buddhinen virta. Esoteerinen traditio tuntee käsitteen ”virtaan astunut”, mikä merkitsee opetuslapseutta, ensimmäisiä inhimillisiä ja kosmisia vihkimyksiä, omistautumista henkiselle tielle koko sielustaan. Muut sefirat voi löytää ovaalikivistä ja kristalleista, Elämänpuun yleistä rakennetta noudatellen. Alemmassa, mutta ei merkitykseltään lainkaan vähäisemmässä aspektissaan virtaus kuvastaa myös alitajuntaa, mikä kuuluu olennaisesti Yesodin vaikutusalueeseen.

Kuivalla maalla oleva jalka on puolestaan sen ilmaisu, että myös päivätajunta on toiminnassa mukana, ja hahmolla on kaikesta ylimaallisuudestaan huolimatta jalat – tai ainakin toinen jalka – maassa. Kuvaa voi katsoa ns. molemmilta puolilta, joko edestä tai takaapäin, jolloin mm. teiden ja virran/polun merkitys ja korostus vaihtelee. Samalla siitä voi löytää myös viittauksen alkemiasta tunnettujen sekä ”kostean” että ”kuivan” tien metodeihin, tunteellisen omistautumisen ja ”Jumalan rakastamisen” bhaktisen polun, ja mentaalisen tiedostamisen älyllisen jnana -polun. Vaatii runsaasti taitoa yhdistää ja saattaa sopusointuun tunteiden ja järjen näennäisen ristiriitaiset ja erilliset impulssit. Tässä kortissa se tapahtuu.

Kristallikivet jalkojen juuressa kuvastavat myös mm. alkemiallista Prima Materiaa. René Guénon kirjoittaa hiomattomien kivien symboliikasta opuksensa ’Symbols of Sacred Science’ luvussa ’Hewn stone and rough stone’ seuraavalla tavalla:

…kivenhakkaajille ja rakentajille, jotka käyttävät työnsä tuloksia, mitä muuta leikkaamaton ja hiomaton kivi voisi merkitä kuin määrittelemätöntä ’alkuainesta’, tai ’kaaosta’, kaikkine mikrokosmisine ja makrokosmisine vastaavuuksineen, siinä missä täysin hiottu ja reunoiltaan tasaiseksi leikattu kivi edustaa ’työn’ täydellistymistä?…”

Kuten näkyy, kivet ovat särmikkäitä & hiomattomia sekä samaa ainesta olemukseltaan, on kuin yksi kivi olisi jaettu kahteen osaan kahden tien keskelle. Tämä symboloi sitä tosisaiaa, että vaikka tie on todellisuudessa yksi, täytyy se löytää ilmenneenä molemmilta puolilta – molempien puolten tulee olla tasapainossa ja harmoniassa keskenään. Viittaus kohtuuteen syntyy tätä kautta, molempien teiden yhdistämisestä.

Vuorikristallit tai kivet ovat ikään kuin magneettisia varaajia, joiden alkuperäisessä tilassaan oleva raakaenergia, shaktinen potentiaali, keskittyy Suuren Työn myötä keskellä olevaan enkelihahmoon. ”Sähkömunat” tai kivet/pylonit kuvastavat muiden tasapainotukseen ja kohtuuteen liittyvien aspektiensa ohella mm. ihmispersoonia. Toisaalta nämä hahmot elävät noiden ”persoonallisuuksien munankuorten” sisällä, mutta taas toisaalta voidaan huomata, että ne ovat kuitenkin magnetisoituneita ja loistavat rakkaudellisen älykästä buddhista valoa hyvin voimakkaasti; ne eivät ole aivan pyöreitä muodoltaan, mutta ovat kuitenkin jo lähenemässä täydellistä ympyränmuotoa. Ovaalinmuotoiset munat ovat erämaassa – aineellisen elämän keskellä – kasvavia ja täydellistyviä sieluja.

Enkelin kädet ovat sekä sydämen (anahata) että vatsan (solar plexus) kohdalla, ja näiden välillä virtaa sähkövirta aina sen mukaan, mikä aspekti sitä kulloinkin vaatii. Kyse on sielun ja persoonallisuuden välisestä kommunikaatiosta, tasapainosta ulkoisen ja sisäisen elämän välillä – harmoniasta. Tällainen työ jos joku vaatii suurta keskittyneisyyttä, inspiraatiota ja taitoa. Jos katsomme käsien asentoa ja välillä kulkevan sähkövirran muodostamaa kuviota, tulee siitä jossain määrin kuvan astrologisen vastaavuuden Jousimiehen symboli.

Sama jousi-symboli toistuu koko miehessä, kun huomioidaan siipien yläosien muodostama jousi. Tähän aktiiviseen ja väkevään henkiseen pyrintöön liittyy sellainen itämaiden traditionaalisesta pyhästä kirjallisuudesta löytyvä vertauskuvallinen sanonta kuin ”elämäni on kuin jousi, minä olen kuin nuoli, maalina on Ylivertainen Henki”. On siis kuin koko olemus olisi keskittynyt zen-mestarin tavoin suoritukseen, jännittynyt jousen tavoin tavoitteenaan henkinen valaistuminen, vapahdus, työn täydellistäminen, itsensä hallitseminen ja mestarointi.

Joissakin korteissa Taito -kortin hahmon yläpuolelle on asetettu sateenkaari, mikä on ikään kuin ”toivon jousi” sen raamatullisen sananlaskun mukaan, missä Herra lähetti sateenkaaren merkiksi läsnäolostaan. Myös skandinaavinen ja germaaninen traditio on käyttänyt sateenkaari-symboliikkaa samankaltaisessa merkityksessä puhuessaan Bifrost -nimisestä sateenkaarisillasta, joka yhdistää kosmisten jumalten henkisen maailman ja ihmisten ajallisen maailman toisiinsa, ja jota näkemyksemme mukaan pohjoisen tradition Lucifer-Heimdallr vartioi. Sateenkaari symboloi myös ihmisen kokoonpanon seitsemää prinsiippiä tai perusperiaatetta, sekä joogisen anatomian seitsemää energiakeskusta. Näiden kaikkien on oltava tasapainossa ja niitä on osattava kehittää taitavasti, jotta henkisellä polulla kulkeminen onnistuisi ilman vaaroja ja vahinkoa.

Taito -korttia vastaava heprean kielen kirjain on Samekh, mikä merkitsee mm. tukipilaria, tukipuuta, ja pönkkää. Tukipilari on jotain sellaista, minkä ympärille rakennetaan ja mihin tuetaan esim. talon tärkeimmät ja vaativimmat, raskaimmat rakenteet. Tukipilarin tulee olla vahva ja väkevä, luotettava, horjumaton, jotta sen varaan uskalletaan laskea rakennuksen kantavia osia. Tätä symboloidakseen hahmo on muodoiltaan kuin titaani ja atleetti, jonka hartiat ovat kuin paksut mäntyhirret ja leuat ovat kuin marmorista veistetyt. Hahmo suorastaan loistaa itsevarmuutta ja voimaa, mikä ei kuitenkaan ilmene millään alkukantaisella tai väkivaltaisella tavalla, vaan mihin yhdistyy myös oikeanlaista feminiiniä herkkyyttä ja huolellisuutta. Hahmo loistaa ja valaisee pelkällä läsnäolollaan, ja kaikesta keskittymisestä ja vaativuudesta huolimatta häntä ympäröi omanlaisensa turvallisuuden aura.

Samekh -kirjaimen alkuperäksi on arvioitu ja epäilty egyptiläistä kirjainta Djed:iä, mikä on muodoltaan kuin suuri pilari. Tämä välittyy kortin taustalla taivaalle kohoavissa majesteettisissa pylväissä, joiden huipulta lähtevä salamasilta kortin ympärille rakentuu. Pylväät ovat Samekh -kirjaimen esiasteen ja alkuperän muotoiset, ja ne muistuttavat hämmentävällä tavalla mm. ydinvoimaloidemme piippuja, sekä jossain määrin myös sähkön kanssa ensimmäisiä testejä tehneen Nikola Teslan kehittelemiä sähköenergiapylväitä. Joissakin yhteyksissä on epäilty, että muinaiset egyptiläiset olisivat tunteneet sähkövoiman, mutta varmuudella emme voi tästä asiasta mitään sanoa. Joka tapauksessa, ”Samekh-pilarit” sopivat symboloimaan kortin tukipilareita ja sähkövoiman välittäjiä varsin osuvasti.

Samekh -sanan yksi merkitys on ”värähtely”, mikä liittää sen elämän ilmennykseen ja sähkövoimaan. AVAIN XIV – TAITO -kortin toisia nimiä ovat ’Sovittelijoiden Tytär’ ja ’Elämän Esiintuoja’, mikä tarkoittaa, että hahmo sekä yhdistää vastakohdat toisiinsa että ilmentää ja tuo esiin jotain sellaista, mikä on alunperin korkeammalta puoleltaan mysteerin peittämää, salattua, piilotettua. Mitä onkaan elämä ilmenneeltä puoleltaan? Eikö se ole pitkälti sähkövoimaa eri muodoisaan ja tiheysasteissaan? Tähän viittaa osaltaan hahmon käsien välissä kulkeva sähkövirta, sekä taivaalla leimuavat kirkkaankeltaiset ja vihertävät salamat. Ne kertovat, että kyse on nimenomaan jonkin korkean ilmentämisestä ja esiintuomisesta. Ne ovat kuin luomisen tuli, joka virtaa läpi maailman olemuksen sähkövirran muodossa, elävöittäen ja energisoiden kaiken. Mainitsimmekin jo salamoiden yhteydestä sekä värinsä että muotonsa puolesta puun oksiin, mikä on viittauksena niiden symbolisesta yhteydestä elämänprinsiippiin ja elämän ilmentäjään, kosmiseen elämänvoimaan, joka ilmenee sähkönä ja tulena. Tämän väkevän voiman hallitseminen ja tasapainottaminen omassa olemuksessa vaatii lujaa kestävyyttä, harkintakykyä, kärsivällisyyttä, kohtuutta – ja taitoa.

Enkelin pään ympärillä loistavan Auringon symboleita on näkyvissä 30, mikä on puolet korttia vastaavan kirjaimen ’Samekh’ lukuarvosta 60. Toiset 30 löytyvät siitä auringon osasta, mikä ei ole näkyvissä. Sen sijaan molempien aurinkojen säteiden yhteisluvuksi tulee 3 x 12, eli 36. Gematrisia vastaavuuksia näille lukemille ovat mm. seuraavat: 30: väsynyt, huijaus, masennus; 60: majesteetti, mahtavuus, hallitseminen, omata voimaa, isän veli, näkökyky, visio, lohduttaa; 12: valoisa, iloinen, hyvä, riemuita, hiljainen, pitää huolta; 36: pirteä, loistaa, palvoa, voimakas, lihaksikas, energinen, auringon palatsi / temppeli.

AVAIN XIV – TAITO on hieman samankaltainen kuin AVAIN XVII – TÄHTI, ja ne liittyvät olennaisella tavalla toisiinsa. Molemmissa on kuvattu hyvin valovoimainen ja enkelimäinen hahmo, ja molemmat kortit kuvastavat nerokkuutta ja sielullisuutta. AVAIN XIV – TAITO -kortin enkelihahmo on kuitenkin aivan erityisesti kuin eräänlainen suojelija, joka huolehtii siitä, että ihminen muistaa tasapainon, kohtuullisuuden ja kärsivällisyyden merkityksen kaiken inspiraatiosyöksyn ja luovuudenkin keskellä. Kortin hahmo kuvastaakin tällä tavoin klassista suojelusenkeliä maskuliinisessa, eli aktiivisessa aspektissaan. Suojelusenkelin – korkeamman minuuden – tehtävä on perinteisesti ollut huolehtia alemmasta persoonallisuudesta ja inspiroida tätä kohti korkeampia tavoitteita.

Perinteisen Tarotin Kohtuus -kortissa – mikä vastaa AVAIN XIV – TAITO:a – hahmo on kuvattu yleensä ottaen hyvin naisellisena ja lempeänä hahmona, joka kaataa virrasta nostamaansa vettä astiasta toiseen. Tässä yhteydessä hahmo on korostuneen maskuliininen ilmennykseltään johtuen aktivoituneesta dynaamisesta painotuksesta ja pyrkimyksestä kohti henkistä maailmaa. On siis kuin ihminen olisikin jo samaistanut todellisen itsensä tuohon suojelusenkeliksi, korkeammaksi minuudeksi, sisäiseksi neroksi tai sokraattiseksi daemoniksi kutsuttuun korkeaan olemukseen – hahmo on jo käynyt läpi metanoian, persoonallisuuden kuoleman ja henkisen uudelleensyntymisen edellisessä merkissä ja kortissa AVAIN XIII – KUOLEMA. Traditionaalinen sanonta kuuluukin ”kahdesti syntynyt edellyttää kertaalleen kuollutta”. Kyseinen hahmo on aivan ilmeisen selvästi uudelleen syntynyt, virtaan astunut, vihitty – enkeliinsä yhtynyt.

32 Viisauden Polun kommentaari kertoo 25. polun olevan houkutuksen ja kiusauksen polku. Mitä tämä merkitsee tarkalleen ottaen? Eräässä yhteydessä se voisi merkitä sitä, että kaikkien elämämme näennäisen sattumanvaraisten tapahtumien ja näennäisen arkisten asioiden taustalla kulkee kuin hopealankana korkeamman tietoisuuden läsnäolo, joka myös omalla tavallaan houkuttelee ja koettelee etenkin henkistä tietä tietoisesti kulkevia sieluja, testatakseen – koetellakseen – meitä ja motiivejamme. Olemmeko arvollisia vastaanottamaan ja välittämään korkeampaa tietoa, onko meillä taitoa ja kyvykkyyttä kanavoida korkeammanlaatuisia energioita itsessämme ja maailmassa hyödyllisesti, viisaasti?

On kuin hahmo ilmentäisi parhaimmalla mahdollisella tavalla jotain sellaista puolta kosmisesta ja inhimillisestä elämästä, jota ei voi koskaan kuitenkaan tuoda aivan täysin ilmennyksen piiriin. Tämä on tietenkin sielu, ihmisen henkinen minuus, jota persoonallisuus kykenee parhaimillaankin ilmentämään vain osittain, sillä sen tosiolemus on ilmenemätön ja ”aineeton”, korkeammissa maailmoissa asuva tietoisuus. Mikäli persoona yrittää tuoda tuon olemuksen kokonaan ilmennyksen piiriin, on se hyvin vaarallista, vaikka asiaan ei minkäänlaista vääryyttä tai pahantahtoisuutta liittyisikään. Tällaisessa tapauksessa kyse on varsin konkreettisen vertauskuvan kautta hieman samankaltaisesta asiasta, kun jos yrittäisimme johdattaa ison sähkökeskuksen virtaa pieneen sähköpiiriin, jolloin tuo piiri ylikuormittuu ja menee oikosulkuun, huonoimmillaan hyvin negatiivisin seuraamuksin.

Myös tähän seikkaan viittaavat kortin kuvalliset symbolit sähkövirrasta, sen kanavoinnista, johdattamisesta ja tasapainottamisesta, ja tästä vaaran mahdollisuudesta ja läsnäolosta se myös pyrkii meitä varoittamaan – kehottamaan kohtuuteen ja taitavuuteen toimissamme, mitä ikinä teemmekin. Se muistuttaa meitä siitä, että kaikkea ei meidän tarvitse tuoda esiin, kaikkea ei tarvitse tehdä tai tietää itse, mutta kehittyäksemme on kuitenkin tarpeen työskennellä kykyjensä ja taitojensa äärirajoilla. Tästä syntyy tasapaino, säkenöivä ja sähköistynyt, täynnä energiaa oleva olemus luonnollisesti ja ilman liiallista rasitusta, vaivannäköä ja hermostuneisuutta, jotka viimeiset ovat kaikki osoituksia epätasapainosta jossain aspektissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: