Tarot – Tutkimusmatka Itseen: AVAIN XIII – KUOLEMA

Kuolemanporttien Vartija (Lord of the Gates of Death)

24. polku, Netzachista Tipherethiin

24. polku on Mielikuvituksellinen Älykkyys, ja sitä kutsutaan täksi, koska se antaa kaltaisuuden kaikkiin samanlaisuuksiin, jotka ovat luotu samankaltaisella tavalla sen harmonisiin elegansseihin nähden.”

Kirjain: Nun

Merkitys: Kala

Lukuarvo: 50

Sävel: G

Elementti: Vesi

Sefira: Netzach

Chakra: Svadhisthana

Riimu: Thurisaz

Astrologia: Skorpioni, Mars

Alkemia: Vesi

Henki / Enkeli: Abrai, El-Shaddai, Shabahtai

Värit: Punainen, Musta, Sininen, Valkoinen

Viikonpäivä: Lauantai

Tuoksu:

Kasvit: marjakuusi, haapa, myrtti

Vaihtoehtoisia nimiä: Muutos

Elämänalue: seksuaalisuus, terveys

Symbolit: Skorpioni, (valkoinen) hevonen, hauta, pyramidi, (kuoleman-)virta, joki, viikate, luuranko

Arkkityyppi, Jumal-hahmo tai Jumalatar: Saturnus, Hel, Louhi

Motto: ”Mikään ei ole pysyvää paitsi muutos.”

Positiiviset merkityssisällöt: Muutos parempaan suuntaan elämässä, uudelleensyntyminen, uusi rakkaus, epävarmuuden hyväksyminen, minkään pysymättömyyden ymmärtäminen

Negatiiviset merkityssisällöt: Sairaus, kuolema, muutos huonompaan suuntaan elämässä, takertuminen ajalliseen ja muodolliseen elämään

Kuvaus: Saman tien kuvaa katsoessamme näemme hyvin lukuisan määrän erilaisia symboleita ikään kuin maisemakollaasiksi aseteltuna. Aivan etummaisena on Saturnuksen symbolilla varustettua mustaa kaapua yllään pitävä luuranko, jolla on käsissään iso viikate; hahmo on yleismaailmallinen ja ehkä yleisin kuoleman vertauskuva ja ikoni. Hänen vieressään ja takanaan maassa näemme mustan skorpionin kanssa seksiä harrastavan miehen. Idea on lainattu ranskalaisesta AIDS-mainoksesta, koska sen sopivuus kortin yhteyteen on täydellinen. Seksi ja kuolema ovat tunnetusti toisiinsa hyvin olennaisesti ja monilla eri tasoilla yhteydessä. Tämän lisäksi Skorpioni, himoa ja tunneluontoa kuvaava kuolemanvaarallinen eläin, on myös Avaimen XIII astrologinen vastaavuus.

Maan väri on verenpunainen, veren ollessa sekä kuoleman että elämän symboli par exellence. Punainen on himoluonnon, eläimellisen ja lihallisen rakkauden väri, mikä kuvastaa ja liittyy siis sekä muotoelämään että sen kuolemaan. Kortin läpi kulkee virta, joka päättyy kuvan oikeassa yläkulmassa loistavan, nousevan mustan auringon ytimeen. Vesistö kuvaa muutosta, sillä vesi ei ole koskaan paikallaan vaan virtaa ja liikkuu aina. Eräällä tavalla se symboloi myös kuolemanvirtaa, muodonmuutoksen vesiä, joita pitkin tietoisuus kulkee kahden ajallisen elämän välissä syntyäkseen uudelleen toisessa muodossa.

Pidemmällä virrassa näemmekin ihmishahmon, joka kulkee veneessä kohti nousevaa mustaa aurinkoa, mikä on henkisen auringon symboli. Veneen rakenne muistuttaa tarkemmin katsottuna arabian Nun -kirjaimen muotoa, sen ollessa Avaimeen XIII liitetty heprean kirjain, ja mikä kuvastaa erässä yhteydessään mm. neljää elementtiä ja näiden ydintä, kvintenssenssiä, jota veneessä kuvastaa maston (Axis Mundin symboli) päässä oleva musta ympyrä / piste. Tämän lisäksi voimme erottaa myöskin virrasta ylös pomppaavan kalan, jonka veteen jättämä symboli on arabialaisen Nun -kirjaimen muotoinen.

René Guénon kirjoittaa kirjansa ”Symbols of Sacred Science” luvussa ’Mysteries on the Letter Nun’ seuraavalla tavalla:

Jos nyt vertaamme tätä Joonan tarinaan, voimme nähdä, että valas, sen sijaan että se näyttelee ainoastaan arkkia ohjaavan kalan roolia, onkin samaistettu itse arkkiin; ja aivan kuten Satyavrata ja Nooa arkeissaan, Joona pysyy valaan sisässä ajanjakson, joka merkitsee hänelle, ellei koko maailmalle, ’pimentymisen’ ajanjaksoa, joka vastaa kahden olemassaolon tilan välistä tilaa. Jälleen kerran tässäkin eroavaisuus on ainoastaan toissijainen; samat symbolit ovat aina tulkittavissa molemmilla tavoilla, sekä makrokosmisesti että mikrokosmisesti. Edelleen, Joonan uudelleenilmestymistä valaan vatsasta on aina pidetty ylösnousemuksen symbolina ja näin ollen vertauskuvana uuteen tilaan siirtymisestä; ja tätä tulee verrata siihen ’syntymään’, mikä heprealaisessa kabbalassa vastaa erityisesti kirjainta nun, ja mikä tulee ymmärtää henkisesti ’uudelleensyntymänä’, sekä yksilöllisen että kosmisen olemuksen regeneraationa. Tämä on arabialaisen nun-kirjaimen hyvin selvästi osoittama. Kirjain koostuu ympyrän alemmasta puoliskosta sekä pisteestä, mikä on myös samaisen ympyrän keskipiste. Nyt voimme huomata, että alempi puoliympyrä on myös vesillä kulkevan arkin symboli, ja piste sen sisällä merkitsee siementä, joka sisältyy arkkiin; pisteen keskeinen sijainti osoittaa, että se merkitsee todellisuudessa ’kuolemattomuuden siementä’ tai ’tuhoutumatonta ydintä’, mikä selviää kaikista mahdollisista ulkoisista tuhoutumisista…uusi syntymä merkitsee luonnollisesti kuolemaa edelliselle olemassaolon tilalle, oli kyse sitten yksilöstä tai maailmasta; kuolema ja syntymä tai ylösnousemus – nämä ovat kaksi toisistaan erottamatonta aspektia, sillä todellisuudessa ne eivät ole muuta kuin saman asiain tilan muutoksen kaksi puolta…”

Virrassa näemme seisovan valkoisen hevosen, joka kuvastaa puolestaan kuoleman ja muodonmuutoksen pyhyyttä sekä himoluonnon puhdistumista alemmista, muodollisista sidoksistaan. Kortin ylälaidassa vasemmalla näemme kolmion muotoisen pyramidimaisen rakennuksen, jonka huipulla on liehuva lippu. Lipussa lukee ”omnia mors poscit”, myös Avaimen XI (Oikeus) yhteydestä tuttu lausahdus, joka tarkoittaa yhtä kuin ”kuolema vie kaiken”. Pyramidi on tunnettu muinaisten kuninkaiden hautakammiona kaikissa eri sivilisaatioissa esiintyneissä muodoissaan, ja osaksi sillä on yhteyksiä myöskin tähtitieteeseen. Punaisella maaperällä voimme huomata myös sekä avoimen hauta-arkun että pari kappaletta hautakiviä. Tämän lisäksi aivan kortin vasemmassa laidassa voimme tarkkaan katsoen huomata liekehtivän käärmeen, joka on hylännyt vanhan nahkansa ja kohoaa kohti taivasta – tämä symboloi myös sekä kuolemaa että uudelleensyntymää ja ylösnousemusta, uutta ja henkistynyttä olemassaolon tilaa, vanhan kuoltua ja tultua hylätyksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: