Tarot – Tutkimusmatka Itseen: AVAIN XI – OIKEUS

Totuuden Herrain Tytär (Daughter of the Lords of Truth)

22. polku, Tipherethistä Gevurahiin

22. polku on Uskollisen Älykkyyden polku, ja sitä kutsutaan tällä nimellä, koska sen ansiosta hengelliset hyveet kasvavat, ja lähes kaikki olennot maan päällä ovat sen varjostamia.”

Kirjain: Lamed

Merkitys: Härkä

Lukuarvo: 30

Sävel: E

Elementti: Ilma

Sefira: Gevurah

Chakra:

Riimu: Tiwaz

Astrologia: Saturnus

Alkemia: Lyijy

Henki: Zazel

Värit: Keltainen, Vihreä, Tummansininen

Viikonpäivä: Lauantai

Aisti: haju

Tuoksu: Mänty

Kasvit: Aloe, Tupakka

Vaihtoehtoisia nimiä: Vaaka, Tuomari, Vartija

Elämänalue: laki, oikeus

Symbolit: vaaka ja miekka, kuutio, pilari

Arkkityyppi, Jumal-hahmo tai Jumalatar: Saturnus, Saatana

Motto: ”Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.”

Positiiviset merkityssisällöt: oikeudenmukaisuus, laillisuus, älykkyys

Negatiiviset merkityssisällöt: kohtuuttomuus, epäoikeudenmukaisuus, järjettömyys

Kuvaus: Kuvassa näemme kuution päällä istuvan hahmon, jolla on oikeassa kädessään miekka ja vasemmassa kädessään hän pitelee vaakaa. On mahdotonta sanoa, onko hahmo mies vai nainen – hän voi olla kumpi hyvänsä, sillä oikeus on luonteeltaan neutraali. Hahmon takana on kaksi kolmioiden päällystämää pilaria. Oikeanpuoleisessa pilarissa lukee ”omnia mors poscit”, mikä kääntyy muotoon ”kuolema vie kaiken”, ja vasemmassa pilarissa lukee puolestaan ”omnia vincit veritas”, mikä merkitsee yhtä kuin ”totuus voittaa kaiken”.

Oikeanpuoleisen pilarin päällä olevassa kolmiossa on Saturnuksen astrologinen symboli, vasemmanpuoleinen pilari on Merkuriuksen astrologisen merkin koristama. Avaimen XI astrologinen vastaavuus onkin Vaaka, joka on yhteydessä Saturnuksen kanssa olennaisesti. Merkuriuksen vaikutuksen on kortissa tarkoitettu ilmaisemaan sitä, että se tasapainottaa saturnaalisen vaa’an toimintaa – pilarit ovat siis ikäänkuin elämänpuun kahden pilarin symbolit kortin kuvaaman tietoisuudentason yhteydessä.

Merkuriukseen viittaa myös kortin kuvaaman huoneen seinien kirkkaan keltainen väri, joka kertoo siitä, että oikeus toimii tällä tasolla korkeamman älyn ohjauksessa. Pilarien välillä on tummansininen tai violetti huntu / verho, mikä puolestaan viittaa Saturnukseen. Verhon yläpuolella seinällä lukee ”IUSTITIA”, mikä tarkoittaa yhtä kuin ”OIKEUS”. Verhon tai hunnun voisi tulkita mm. salaisuuden merkiksi, ja toiselta puoleltaan se voi merkitä sitä sanontaa, jonka mukaan ”oikeus on sokea”, toisin sanoen, jumalallinen oikeudenmukaisuus on luonteeltaan täydellisen neutraali eikä katso siihen, mikä tai kuka on kyseessä oikeutta jakaessaan, kuten inhimilliset oikeuslaitokset ja tuomarit usein tekevät joko tahtomattaan tai korruption vuoksi. Tri A. Kingsford kirjoittaa kirjassaan ”Perfect Way’ seuraavalla tavalla:

”Ja seitsemäntenä päivänä lähti Jumalan luota mahtava enkeli, täynnä kuluttavaa vihaa, ja Jumala antoi hänen haltuunsa ulommaisen piirin. Jumalien joukossa ei ollut ketään hänen kaltaistaan, jonka käsiin on uskottu maailmoitten valtakunnat, voima ja kunnia. Sillä niin kuin muinaisegyptiläisessä Hermeksen kirjassa sanotaan: Saatana on Kuninkaan temppelin ovenvartija, hän seisoo Salomonin porttikäytävässä, hän pitää hallussaan Pyhäkön avaimet. Jottei kukaan ihminen astuisi sisään paitsi voideltu, jolla on Hermeksen salaisuus. Monta nimeä on Jumala antanut hänelle (Saatanalle), mysteerionimiä, salaisia ja kauhistuttavia. Kunnioita ja pelkää häntä äläkä tee syntiä: lausu vavisten hänen nimensä. Kaksi on Jumalan sotajoukkoa: taivaassa Mikaelin laumat; syvyydessä (ilmenneessä maailmassa) Saatanan legioonat.. Sillä Saatana on Jumalan Oikeuden (Karman) toimeenpanija, hän kantaa vaakaa ja miekkaa.”

Elämänpuun poluilla Oikeus on 22. polun avain, joka on sijoitettu Kauneuden (Tiphereth) ja Voiman (Gevurah) väliseen tunneliin. Sen kuvaus 32. viisauden polun kommentaareissa kertoo, että sen tarkoitus on kasvattaa ihmisen järjellistä luontoa, mikä ei voi olla etenkään henkisen tien alkuvaiheessa täysin itsekkyydestä puhdistettu, mutta mikä ajan kanssa (aika on Saturnuksen alaisuudessa toimiva ulottuvuus) kasvattaa ihmisessä esiin järjellistä epäitsekkyyttä. Ajalliseen elämään liittyy myös olennaisesti kärsimys ja muotojen aikakautinen muuttuminen, mitkä ovat myös Saturnuksen alaisuudessa toimivia voimia.

Tämä on eräs osa Saatanan mysteeriä, minkä vuoksi Saatana on valittu myös Avaimen XI arkkityyppivastaavuudeksi: toisaalta hän näyttäytyy meille ankarana kostajana, karman herrana ja valtiaana, joka ojentaa meidät suoraksi vaikka väkisin, ellemme muuten opi, mutta tämä hänen ankaruutensa on kuitenkin vain näennäistä, se on Saatanan kasvoilleen asettama maski ja naamio, jolla hän kasvattaa meistä esiin todellista ihmisyyttä.

Riippuen asiayhteydestä tämä kortti voi kehottaa harkitsemaan toimintaa älyllisesti ja ”kylmän” rationaalisesti, ja pyrkimään toimimaan ratkaisussa mahdollisimman oikeudenmukaisesti. Positiivisten merkitystensä puolesta se voi kertoa siitä, että nämä tekijät ovatkin jo harkinnassa mukana ja hallittuna. Negatiivisten merkitystensä puolesta se voi muistuttaa näennäisen ankaralla tavalla siitä, että yksilö ei ole muistanut tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden merkitystä, vaan on käyttänyt älyään väärin esim. alemman itsekkyyden ja oman edun etsimisen palveluksessa. Osa Tarotin myöhemmistä tekijöistä ja ”uudistajista”, mm. Aleister Crowley, on omissa järjestelmissään vaihtanut korttien 8 (Voima) ja 11 (Oikeus) paikat keskenään; itse olemme seuranneet perinteisempää järjestystä, koska se on mielestämme osuvampi ja paremmin perusteltu mm. astrologisten vastaavuuksiensa puolesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: