Tarot – Tutkimusmatka Itseen: AVAIN X – KOHTALO

Elämänvoimain Herra (Lord of the Forces of Life)

21. polku, Netzcachista Chesediin

21. polku on Sovinnon ja Palkinnon Älykkyys, ja sitä kutsutaan tällä nimellä, koska se vastaanottaa jumalalliset vaikutelmat vastaan sen vuoksi, että se on siunaus kaikelle olemassaololle.”

Kirjain: Kaph

Merkitys: Suljettu Käsi

Lukuarvo: 20

Sävel: A#

Elementti: Vesi (myös: kaikki)

Sefira: Kether

Chakra: Solar pleksus, Anahata, Vishuddhi (riippuen asiasta)

Riimu: Perthro

Astrologia: Jupiter

Alkemia: Tina

Henki / Enkeli: Metatron

Värit: Violetti, Sininen, Vaaleansininen

Viikonpäivä: Torstai

Tuoksu:

Kasvit: Iisoppi, Poppeli, Tammi

Vaihtoehtoisia nimiä: Kohtalonpyörä

Symbolit: Swastika, Pyörä, Dharman pyörä, Triskele, Neljä Pyhää Eläintä, Walknutr

Elämänalue: työ, ammatti, elämäntehtävä

Arkkityyppi, Jumal-hahmo tai Jumalatar: Luonnottaret (Kalevala), Kohtalottaret / Fates (Helleenit), Nornat (Skandinavia)

Motto: ”Jumalan myllyt pyörivät hitaasti, mutta varmasti.”

Positiiviset merkityssisällöt: Elämäntehtävän löytyminen tai täydentyminen, sielun tarkoituksen ilmentäminen, sopusointu maailmankaikkeuden liikkeen kanssa, harmonia, yhteys korkeampaan tietoisuuteen, tasapaino elämässä (henki-sielu-ruumis triadin osat omilla paikoillaan)

Negatiiviset merkityssisällöt: harhaileminen, merkityksettömyyden tunne, elämänhallinnan puute, sovinnainen elämäntapa

Kuvaus: Aivan kuvan keskellä näemme kolme alkemiallista symbolia – rikin, suolan, ja merkuriuksen – jotka merkitsevät ilmennyksen kolmea perustoimintoa, ja vastaavat mm. henkeä, sielua ja ruumista. Ne vastaavat myöskin hindumetafysiikasta löytyvää kolmea gunaa – sattvaa, rajasta ja tamasta. Näiden kolmen toiminnosta ja muutoksista syntyy kaikki, mitä on ilmennyt ja ilmenee. Keskusympyrän jälkeen voimme huomata sen ympärillä hieman isomman pyörän, joka on aivan kuin vastapäivään kulkeva sirkkelinterä. Terän sisässä ja puolien välissä lukee T – A – R – O sekä länsimaisilla että heprealaisilla kirjaimilla. TARO -sanaa pyörittelemällä siitä löytyy lukuisia eri merkityssisältöjä, joista kaikista yksinkertaisin muodostuu muotoon ’TAROT’, kun sanan perään lisätään yksi T -kirjain, eli kun kohtalonpyörä pyörähtää uudelle kierrokselleen. Tätä kierros- ja pyörimisliikettä puolestaan kuvaa sana ROTA, kun luemme kirjaimet vastapäivään, ja mikä muistuttaa englanninkielen sanaa ROTATION (pyörimisliike). Tämän lisäksi sanasta saa muodostettua ainakin sanan TORA, joka on muinaisten heprealaisten pyhin uskonnollinen teos ja kabbalankin vanhin lähde. Traditio kertoo, että Toora on vain näennäisesti kokoelma uskonnollisia lakitekstejä, ja salakoodein kirjoitettuna siitä löytyy yhdessä heprealaisten kirjainten lukuisten tulkintamuotojen kanssa koko maailmankaikkeuden ja luomisen salaisuudet. Lukuisat mystikot, vihityt ja traditionaaliset auktoriteetit ovat vahvistaneet tämän tulkinnan, ja nykyiselläkin ajalla tiedekin on alkanut – kaikista skeptisimpiä arkkimaterialisteja lukuunottamatta – lähestyä näitä tulkintoja, kun asiantuntijat ovat avanneet ja tulkinneet kirjoituksia mm. matematiikan, geometrian, fysiikan ja astronomian viimeisimpien tietojen valossa.

Isoin ympyrä muodostaa yhdessä nelisakaraisen swastikan kanssa kahdeksanpuolaisen pyörän, joka muistuttaa buddhalaista dharman pyörää. Germaanimystikko Guido von List kutsui kuvassa ilmenevää swastika-tyyppiä nimellä Fyrfos, ja se kuvastaa ”pyhän neljän”, neljän suuren elementin toimintaa maailmankaikkeudessa ja ihmisessä, makrokosmoksessa ja mikrokosmoksessa. Swastika-aurinkopyörä on myös ikivanha kosmisen liikehdinnän, auringon toiminnan ja hyvän onnen symboli – kaikkea muuta kuin mitä symboliin on sitten toisen maailmansodan jälkeen joko syystä tai syyttä pyritty liittämään. Kahdeksanpuolainen Dharman pyörä puolestaan puolestaan merkitsee mm. kohtaloa ja elämäntehtävää.

Ison pyörän yhteydessä voimme nähdä myöskin kolme muuta eläintä – keltaisen alaspäin kulkevan käärmeen, punaisen shakaalipäisen hahmon sekä ylhäällä pyörän päällä istuvan apinahahmoisen ja ihmispäisen, naispuolisen hahmon. Ensinmainittu kuvastaa mm. involuutiota, aineeseen laskeutuvaa impulssia ja jälleensyntymän pyörässä kulkevaa minuutta; punainen shakaalihahmo puolestaan kuvastaa intohimoa ja seksuaalis-eroottista vetovoimaa, joka pitää olennot kohtaloonsa sidottuina; ylin hahmo on sekin merkityksiltään moniulotteinen, ja se liittyy mm. hindulaisen Hanuman -apinan hahmossa tunnettuun, tiedon ja viisauden jumalan Hermes-Merkurius-Thothille pyhitettyyn eläimeen. Miekka hahmon kädessä symboloi mm. oikeutta ja on liitoksissa mm. kohtalonpyörän neutraaliin oikeudenmukaisuuteen. Voimme huomata kaikissa kolmessa eläimessä myös hyvin selvää egyptiläistä vaikutusta, joista selkeimmät ovat Shakaalin sekä Sfinksin pää.

Swastikan omalta osaltaan symboloima ”Pyhä Neljä” ilmenee myöskin kohtalonpyörän ympäriltä löytyvistä neljästä hahmosta, joista kolme on eläimiä ja neljäs on mieshahmo. Nämä tuovat mieleen Hesekielin näyssään näkemät ja Vanhassa Testamentissa kuvatut (Hesekiel 1:10) neljä pyhää eläintä, ja ne vastaavat myös neljää raamatullista profeettaa Matteusta (mies), Markusta (härkä), Luukasta (leijona), ja Johannesta (kotka). Kaikki eläimet pitelevät edessään tai käsissään kirjaa, joka puolestaan viittaa näiden arkkityyppiseen ja jumalalliseen tehtävään ”tähtikirjureina”, ja joilla on yhteys idän nk. lipika-herroihin, jotka kirjaavat Elämän Kirjaan ylös kaiken, mitä maailmankaikkeudessa on tapahtunut, tapahtuu, ja on tuleva tapahtumaan. Tämä liittää heidät Kohtalo-korttiin hyvin olennaisesti, sillä menneisyytemme määrittelee pitkälti sen, mitä olemme, ja nykyisyys puolestaan vaikuttaa siihen mitä meistä tulee – niin yksilöinä kuin kansakuntinakin. Kohtalon voi tämän näennäislineaarisen aikajatkumon lisäksi nähdä syklisenä ylöspäin kurottavana ympyränä, jossa elämä-kuolema-elämä jatkumo toistuu, sekä myös kolmena samanaikaisena ontologisena tasona, jotka toimivat ajan yläpuolella ja risteävät toistensa kanssa.

Mieshahmo on tämän lisäksi tässä kortissa kuvattu ikään kuin Vesimiehen hahmon mukaan, ja kirjan pitelemisen lisäksi hän kaataa astiasta vettä ikään kuin kohtalon pyörähdysliikettä aktivoiden ja kiihdyttäen – tämä on aikakautinen viittaus nousevaan Vesimiehen aikaan, jonka symbolina on myös Täydellistynyt Ihminen. Huomatkaamme, että ainoastaan Vesimiehen pitelemä kirja on vielä kiinni; kyseinen aikakausi on vasta alkamaisillaan.

Kaikki nämä eläinhahmot ovat myös liitoksissa Kristukseen: Mieshahmo kuvastaa puolestaan Kristusta täydellistyneenä ihmisenä, ihmis-jumalana ja jumal-ihmisenä. Härkä on ollut etenkin muinoin ollut tunnettu uhrieläin, ja tässä yhteydessä se kuvastaa Kristusta jumalallisena uhrina, Logoksena, joka uhrataan ja joka uhraa itsensä maailman vuoksi – toisin sanoen se viittaa ihmisessä syntyvään ja elävään Kristukseen, korkeampaan tietoisuuteen ja sieluun, joka laskeutuu aineeseen Valonkantaja-Luciferina ja syntyy maailmaan l. uhrataan aineen ristille. Leijona on tunnetusti ”eläinten kuningas”, ja Kristusta on tämän vuoksi usein nimitetty sekä Juudan – henkisen Israelin – Leijonaksi että Kunigasten Kuninkaaksi. Kotka symboloi hallintaa ja ylivertaisuutta, Kristusta jumaluutena. Kotka on myös Jupiterille pyhä eläin, joka on Avaimen X astrologinen vastaavuus.

Kohtalo on todennäköisesti samankaltaisin suhteessa perinteisen Tarot -pakan kortteihin kuin mikään muu tämän pakan muista korteista. Se kuvastaa nimensä mukaisesti kohtalon toimintaa elämässämme, ja kortin positiivisimmat merkitykset liittävät sen mm. elämäntehtävän ja sielun tarkoituksen löytämiseen sekä täydentymiseen, harmoniaan maailmankaikkeuden ja Itsen lakien kanssa. Negatiiviset assosiaatiot syntyvät luonnollisesti näiden asioiden varjopuolesta ja puutteesta, ja tässä yhteydesssä ilmentyessään Avain X voi merkitä mm. harhailemista merkityksettömyydessä, sovinnaista elämäntapaa, ja elämänhallinnan puutetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: