Tarot – Tutkimusmatka Itseen: AVAIN VIII – VOIMA

Villieläinten Kuningatar (Queen of Wild Beasts)

19. polku, Gevurahista Chesediin

19. polku on henkisten olentojen kaikkien toimintojen Älykkyyden salaisuus, ja sitä kutsutaan siksi sen kaikkein korkeimmalta ja ylevöityneemmältä loistolta levittämien vaikutusten ansiosta.”

Kirjain: Teth

Merkitys: Käärme

Lukuarvo: 9

Sävel: E

Elementti: Tuli

Sefira: Chesed

Chakra: Manipura

Riimu:

Astrologia: Leijona

Alkemia: Tuli

Henki / Enkeli:

Värit: Keltainen, kelta-oranssi, punainen

Viikonpäivä: Sunnuntai

Tuoksu: ruusu

Kasvit: ruusu, auringonkukka

Vaihtoehtoisia nimiä: Lujuus, Vahvuus, Rohkeus

Elämänalue: seksuaalisuus, emootiot

Symbolit: Leijona, käärme, Tau-risti

Arkkityyppi, Jumal-hahmo tai Jumalatar: Kybele

Motto: ”Missä Sydän, siellä Voima.”

Positiiviset merkityssisällöt: lempeys, empatia, passiivisuus

Negatiiviset merkityssisällöt: julmuus, rationalisointi

Kuvaus: Kuvassa aukeaa näkymä kollaasimaiseen ja laajaan maisemaan, josta erottuu lukuisia moniulotteisia symboleja. Maasto itsessään vaikuttaisi olevan ruohikkoerämaata, jonka keskeltä kulkee monivärinen ja monikaistainen sateenkaaripolku. Taivaanrannassa kohoaa isojen vuorenhuippujen muodostama vuorijono. Kuvassa vuoria näkyy huippuineen yhteensä kuusi kappaletta.

Siirtykäämme kuvan eri osien tutkimiseen. Aivan kuvan etualalla näkyy vasemmalla iso elefantti, joka näyttäisi istuvan ja roiskuttavan samalla kärsästään iloisesti vettä ympärilleen. Elefantti on rentoutumisen huipussaan, mutta samalla se vaikuttaa massiivisen kokonsa puolesta hyvin voimakkaalta ja kykeneväiseltä nousemaan hetkessä jaloilleen. Kuvan oikeassa alalaidassa on puolestaan kortin klassisessakin kuvauksessa yleensä esiintyvä neito, joka pitelee ison ja raivoisan leijonan suuta auki hyvin vaivattoman näköisesti – vai onko hän sulkemassa sitä? Tämä on mysteeri ja probleema, mikä on mietityttänyt monia Tarotin tutkijoita jo vuosisatoja, eikä täyttä selvyyttä asiaan ole saatu vieläkään, eikä ehkä tulla koskaan saamaankaan. Ehkäpä vastaus on jälleen molempia, tilanteesta riippuen.

Oli miten oli, niin hennon oloisella neitokaisella ei vaikuta olevan minkäänlaisia ongelmia ison ja raivoisan näköisen pedon kanssa. Nainen on pukeutunut vitivalkoiseen asuun, jota siivittää hitunen sinertävää loistetta. Hänen pitkät kullankeltaiset hiuksensa hulmuavat tuulessa vapautuneen oloisesti. Naisella on päässään eräänlainen kirkkaankeltaisella pannalla pään ympärille kiinnitetty hiuslaite, jossa on kahdeksan kukkaa ja vihertäviä puunoksia. Nainen hymyilee vienosti leijonaan suuta sulkiessaan (tai avatessaan), ja hänen silmänsä ovat kiinni aivan kuin korostaakseen hänen levollisuuttaan ja lempeyttään.

Maisemaa kauemmaksi katsellessamme voimme erottaa vasemmassa laidassa punaisen miehen. Mies vaikuttaa olevan jonkinlaisessa voimistelu- tai venyttelyasennossa, ja hän liekehtii. Hänellä on kalju pää, jonka ympärillä loistaa jäänsininen ympyränmuotoinen aura. Samalla tasolla kuvan oikeassa laidassa on nuori mies, joka ratsastaa ison ruskean härän selässä lähes yhtä vaivattoman näköisesti kuin etualan nuori leijonan kitaa käsissään pitelevä nainen. Nuori mies on pukeutunut kokosiniseen asuun, ja hänen viittansa liehuu tuulessa iloisen näköisesti. Katsoessamme tarkemmin voimme huomata, että hän pitelee toisella kädellään härän sieraimista kiinni. Toisella kädellään hän iskee eteenpäin rynnistävää härkää tikarilla rintaan, josta vuotaa verta. Härän häntä muodostaa huiskiessaan koukeroisen kuvion, joka on leijonan astrologinen merkki. Myyttistä kuvastoa tunteva tunnistaneekin hänet Mithrakseksi.

Keskellä kuvaa näemme ison T-kirjaimen muotoisen rakennelman, joka on pallomainen alaosastaan. Rakennelma on väriltään punainen, ja se on alaosastaan kiinni sinisessä pallossa eräänlaisella vanteella. On mahdotonta sanoa, leijuuko koko rakennelma ilmassa vai onko se tukevasti maan pinnalla. Rakennelmaa kiertelee valkoinen käärme, ja käärmeen pää nousee T-kirjaimen vaakapienan ylle. Myös käärmeen kieli muodostaa leijonan astrologisen symbolin.

Ensimmäiseksi T-risti, käärme ja pallo tuovat mieleen raamatullisen tarinan Mooseksen erämaahan pystyttämästä vaskikäärmeestä risteineen. Kuvion koko symboliikka ei suinkaan tyhjene pelkästään tähän tulkintaan, vaan kyse on hyvin universaalista symbolista, joka tunnetaan läpi maailmanhistorian eri uskonnollisten, mystillisten ja hengellisten traditioiden parista. Yksi aiheeseemme läheisimmin liittyvistä assosiaatioista löytyykin elämänpuun läpi kiertelevästä ’viisauden käärmeestä’, jonka avulla ja johdatuksella oppilaan sanotaan kykenevän nousemaan elämänpuun portaikkoja ja polkuja pitkin. Myös alkemian parista symboli on hyvin tuttu, ja olemmekin kortissamme lainanneet symbolia eräästä tunnetusta alkemiallisesta maalauksesta, jonka olemme myös alla esittäneet.

Kaukana taivaalla avautuu kaksi suurta kämmentä, jotka levittäytyvät koko taivaan laajuudelle. Kämmenet ovat puna-oransseja, ja ne vaikuttavat olevan ilmiliekeissä. Niiden välissä on punainen tasapäinen kolmio, jonka kärki osoittaa alaspäin. Kolmion keskellä loistaa musta kymmenen-säteinen aurinko. Tämän kuvion yläpuolella on kuin vaakatasossa oleva kahdeksikko; symboli tunnetaan myös ikuisuuden symbolina. Kahdeksikon muodostamien aukkojen keskellä on molemmissa kuin silmät, ja yhdessä alaspäin osoittavan kolmion kanssa ne muodostavat kuin eräänlaiset linnun kasvot kuvan yläosaan.

AVAIN VIII – VOIMA sijoittuu kabbalistisessa elämänpuussa 19. polulle, mikä kulkee vaakatasoon vasemman pilarin keskimmäisestä sefirasta Gevurah oikean pilarin keskimmäiseen sefiraan Chesed. 32 Viisauden Polun kommentaari nimeää polun ”kaikkien henkisten olentojen älykkyyden salaisuudeksi”. Tämä kuulostaa lähtökohtaisesti siltä, että nyt olemme tekemisissä jonkin erityisen merkityksellisen henkisen kehitysvaiheen kanssa, johon on syytä paneutua aivan erityislaatuisella huolellisuudella. Kortin heprean kielen kirjainvastaavuus on Teth, ja tämä merkitsee suomeksi käännettynä ’käärme’. Kortin astrologinen vastaavuus on Leijona, mikä on teema, joka tuleekin kuvassa moneen kertaan varsin hyvin esille. Teth-kirjaimen lukuarvo on 9. Luvun hyvin monia merkityssisältöjä käymme läpi myös mm. avaimen ’Tähti’ yhteydessä.

Yhteenvetona, kuvan kokonaisuus on kuin Elämän Puu: Sateenkaari alempina polkuina, käärme ja risti tiferethinä, musta aurinko Da’athina, kaksi kättä Gevurana ja Chesedinä, ja ”Pitken Kasvojen” kaksi silmää Binahina ja Chokmana. Ja tässä olivat pelkästään ne ilmeisimmät vastaavuudet. Koko sommitelma vastaa osuvasti Thet-kirjaimen monella tapaa keskeistä paikkaa.

Punainen mies on hieman kuin ylösalainen Teth -kirjain. Samoin Mithraksen hahmosta voimme huomata, että se kuvastaa hyvin eksaktisti eläinsielun l. nefeshin ”tukahduttamista” sieraimista, ja sellaisenaan se voi olla myöskin viittaus seksuaalimagian hengityksenpidätystekniikoihin.

Julius Evolan Eros and the Mysteries of Love -opuksesta voimme lukea seuraavaa, koskien osaksi kortin teemaa (s.166-167):

”In the mediterranean cycle of the great goddess, the ”non-acting power or magic of the woman was represented by Botnia Theron or Queen of the Wild Beasts, a goddess who rode a bull or held him on the leash, and Cybele, who had herself drawn in a chariot by two tame lions as a symbol of her sovereignity; Durga seated on a lion with a rein in her hands is the corresponding hindu goddess. The same theme crops up in the kabbalistically inspired symbolism of card ATU VIII in the game of Tarot, in which Force is shown with the figure of a woman, who is holding the jaws of a raging lion open without any effort. Every woman, in as much as she shares in the nature of ”the absolute womanhood”, possesses this force. Man knows it, and often owing to a neurotic unconscious overcompensation of his inferiority complex, he flaunts before a woman an ostentatious manliness, indifference, or even brutality and disdain. But this secures him the advantage, on the contrary. The fact that woman often become the victim on an external, material, sentimental, or social level, giving rise to her instinctive ”fear of loving”, does not alter the fundamental structure of the situation.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: