Tarot – Tutkimusmatka Itseen: AVAIN IV – KUNINGAS

Vuoren Vanhaikäinen (The Ancient of Days)

15.polku, Tipherethistä Chokhmaan

15.polku on Perustavanlaatuinen Älykkyys, ja sitä kutsutaan tällä nimellä, koska se muodostaa luomisen substanssin täydellisessä pimeydessä, ja ihmiset ovat puhuneet siitä mietiskelyssä; se on se pimeys, josta puhutaan Kirjoituksissa, Jobin kirjan XXXVIII, 9. ’ja paksu pimeys ympäröi sitä…’”

Kun kuulen hänen äänensä,

sydämeni vavahtaa ja siirtyy paikoiltaan

Kuulkaa hänen äänensä pauhua,

jylinää, joka vyöryy hänen suustaan!

Taivaan täydeltä hän antaa sen kaikua,

maan ääriin leimahtaa hänen salamansa.

Kohta kaikuu ärjyntä,

jylisee hänen ylväs äänensä.

Säästelemättä hän sinkoaa salamoitaan,

ja hänen äänensä pauhaa.

Hän kuormaa pilvet vedellä ja salamoilla,

ja ajaa ne kaikkiin suuntiin:

ne vyöryvät minne milloinkin

hänen ohjauksensa mukaan

ja tekevät kaikkialla maan päällä sen,

mitä hän käskee.

Joskus ne tuovat rangaistuksen,

joskus siunauksen hänen maalleen.

  • Job XXXVII, 1 – 13

Kirjain: Heh

Merkitys: Ikkuna (wind-door)

Lukuarvo: 5

Sävel: C

Elementti: Tuli

Sefira: Kether (Kruunu)

Chakra: Sahasrara

Riimu: Reid / Raidho, Sowilo

Astrologia: Oinas

Planeetta: Jupiter, Mars

Alkemia: tuli, rikki, tina

Henki / Enkeli: Metatron

Värit: vaaleansininen, sininen, violetti, keltainen, punainen

Viikonpäivä: torstai, sunnuntai

Aisti: näkö

Tuoksu: anis, santelipuu

Kasvit: alppiruusu, lilja

Elämänalueet: uskonto, laki, perhe

Vaihtoehtoisia nimiä: Keisari, Hallitsija, Johtaja, Isäntä

Symbolit: valtikka, kilpi, valtaistuin, salama, kruunu, kuutio, kotka, swastika, vuori, vanha parrakas mies

Arkkityyppi, Jumal-hahmo tai Jumalatar: Melchizedek, Sanat-Kumara, Thor, Odin-Wotan, Ukko Ylijumala, Vishnu, Jupiter, Zeus, Cakravartin, Maailman Kuningas, Al Khidr

Motto: ”Johdan oikeudenmukaisesti ja hallitsen vakaalla auktoriteetilla.”

Positiiviset merkityssisällöt: auktoriteetti, oikeudenmukaisuus, eettisyys, velvollisuudentunto, järjestys, optimismi, iloisuus, ystävällisyys, uhrautuvaisuus, anteliaisuus, voimakkuus, energisyys

Negatiiviset merkityssisällöt: auktoriteetin ja järjestyksen puute, tyrannia, voimattomuus, epäoikeudenmukaisuus, julmuus, pessimismi, suru, häviö, töykeys, röyhkeys

Kuvaus: Kuvassa näemme mieshahmon istumassa korkealla vuoren laella sijaitsevalla valtaistuimella. Hän istuu jalat ristissä, ja hänen päällään on kuin sotamiehen haarniska, jota päällystää lisäksi hallitsijan väriä symboloiva violetti viitta. Hahmolla on päässään kuusisakarainen kruunu, jonka jokaisessa sakarassa on jalokivi. Hahmon asusteesta / puvusta voimme erottaa mm. seuraavia symboleja: hänen vyöllään on Jupiterin astrologinen merkki, ja vatsan kohdalla panssarissa näemme punaisen, ylöspäin osoittavan kolmion. Valtaistuimen vieressä – siihen nojaamassa – näemme vasemmalla kotkavaakunalla ja salamasymboleilla varustetun kilven, ja oikealla näemme vaaleansinisen ankh -symbolia muistuttavan sauvan, jonka toisessa kärjessä on viisi poikkijuovaa. Miehen oikealle päin käännetyistä kasvoista näkyy vain toinen puoli, ja hänen ilmeensä heijastelee äärimmäistä keskittyneisyyttä, joka näyttää tuiman luonteensa vuoksi ulkoisesti lähes julmalta. Tämä näennäinen julmuus on kuitenkin harhaa, ja tosi asiassa kyse on ainoastaan äärimmäisen henkisen ja mentaalisen keskittyneisyyden tulosta. Kuninkaalla on selvästikin parhaillaan meneillään jokin äärimmäisen tärkeä työ, mikä vaatii keskittymistä ja tahdonvoimaa.

Valtaistuin itsessään on tehty kivestä, ja näyttää kuin se olisi rakennettu suoraan kalliovuoren huipusta kaivertamalla. Valtaistuimen molemmin puolin voimme nähdä oinaan kalloista tehdyt rakenteet; Oinas -hahmojen tuimailmeisistä silmistä lähtee molemmin puolin salamat. Valtaistuinta ympäröi eri väristen valokehien / sfäärien muodostama ympyräkaari, jossa lukee osaksi Raamatusta (Luukas, 10:18) lainattu teksti:

Videbam Satanan sicut fulgur de caelo cadentem :::: REX REGUM

Et Verbum caro factum est et habitavit in nobis

Erat autem aspectus eium sicut fulgur

Et vestimentium eius sicut nix

Tämä kääntyy seuraavalla tavalla:

Minä näin Saatanan lankeavan taivaasta salaman lailla :::: Maailman Kuningas

Sana tuli lihaksi ja eli meissä

Hän oli näöltään niinkuin salama

Ja hänen vaatteensa olivat valkoiset kuin lumi

Teksti on viittaus siihen, kuinka enkelihierarkian korkeimman olennon – Saatanan – saapuminen maapallolle ja yhdistyminen sen auraan on todellakin lankeemus, joskaan ei moraalisesti ajateltuna tai siinä diabolisessa merkityksessään, kuin mitä tavanomainen teologia ja pyhien yksinkertaisten pienet mielet ovat tämän asian ymmärtäneet. Tämän lisäksi se viittaa myös ”Luciferin lankeemukseen”, eli henkisen minätietouden laskeutumista elävöittämään ja valaisemaan eläinihmistä ja ihmispersoonallisuutta. Teosofisesta lähteestä voimme lukea seuraavaa:

…Kerrotaan, että eräässä loistavien henkien kokouksessa kysyttiin, kuka haluaa lähteä hallitsemaan maata ja elvyttämään sen kasveja ja eläimiä sekä johtamaan sen ihmiset täydellisyyteen suuren suunnitelman mukaisesti. Silloin huudahti eräs ylpeä ja loistava olento, jota Samaeliksi kutsutaan: ”Minä lähden.” Toiset huudahtivat hämmästyneinä: ”Sinäkö, joka olet meistä suurin!” ”Minä näin Saatanan laskeutuvan taivaasta niin kuin salaman”, kertoo Luukas (10: 18). Hänen asuntonaan on maan sisusta. Hän pitää ihmistä vallassaan maassa mammonan ja magnetismin voimalla. Tästä kertoo Jobin kirja seikkaperäisesti. ”Ja kun eräänä päivänä Jumalan pojat tulivat ja asettuivat Herran eteen, tuli myös Saatana heidän joukossaan ja asettui Herran eteen. Niin Herra kysyi Saatanalta: ”Mistä sinä tulet?” Saatana vastasi Herralle ja sanoi: ”Maata kiertämästä ja siellä kuljeksimasta.” Ja Saatana sai luvan Herralta kiusata Jobia. Kirkot ovat tehneet maan hallitsijasta koko ihmiskunnan vihollisen. Kuitenkin Laki (viisi Mooseksen kirjaa ja Talmut) kieltää Vastustajan ja pakanoiden jumalien kiroamisen. (2. Moos. 22:28 ja 5. Moos. 4:19 sanovat: ”Älä häpäise jumalia”, sillä Jumala ”on jakanut ne kaikille kansoille”).

Tässä valossa Saatana paljastuu olevan sisimmältä olemukseltaan Maapallon Hallitsija-hahmo, sen sisäinen ja johtava henki vailla mitään niitä pahuuden tai pahantahtoisuuden piirteitä, joita tähän arkkityyppiin on totuttu liittämään, ja tätä korkeaa virkaa kortin maskuliininen hahmo osakseen heijastaa. Ruusuristiläinen perinne kertoo, että ihmiskunnan tähänastinen historia on kulkenut kolmen eri hallintovallan alaisuudessa: Maapallon ”luonnollinen historia” on ollut Saturnus -planeettaan liittyvän Saatanan vallassa. Tässä yhteydessä Saatana ilmenee täydellisen neutraalina henkivaltana, joka opettaa ihmistä ja kasvattaa tämän älyllistä oikeudentuntoa näennäisellä julmuudella, mutta sisäisesti aina oikeudenmukaisesti ja lempeästi. Ainoastaan varjonsa ja aineellisen naamionsa kautta Saatana toimii ihmisen kiusaajana ja viettelijänä, opettaakseen ja kasvattaakseen ihmistä henkisesti yrityksen ja erehdyksen kautta. Hänen hallintavaltansa ylettää kaikkiin maanpäällisiin asioihin, ja ihmisiä hän pitää vallassaan järjen, mammonan ja materialismin avulla niin kauan, kunnes sielu on kerännyt riittävästi kokemusta maan päällä ymmärtääkseen sen, ettei henkiolennon tarpeet voi koskaan tulla täytetyiksi pysyvästi maallisessa piirissä.

Myös toinen Tarot-kortti, AVAIN XI – Oikeus, heijastaa omalta osaltaan tätä Saatanan (Karman) tehtävää ihmissielussa ja maapallolla. Saatana on Uuden Testamentin mukaan ”tullut tappamaan ja ryöstämään”, mikä tarkoittaa esoteerisesti avattuna karman negatiivisesti latautunutta toimintaa yksilön näkökulmasta katsottuna. 32. Viisauden polun kommentaari heijastelee sitä puolta tästä asiasta, että Saatanalla on suora yhteys aineellisen maailmaan; Hän on eräässä aspektissaan aineen perustavanlaatuinen olemus, substanssissa asuva sisäisen älyn kaavoittava toimija, entropian laki. Ollen kuitenkin jumalolento ja taivaallista alkuperää, ei hänellä luonnollisestikaan ole inhimillisiä puutteita, vaan hänen olemuksensa potentiaalisen pahuuden isänä on ainoastaan siinä, että ihmisen kehitysvaiheessa olevan olennon on mahdollista käyttää hänen ihmisen käyttöön jaettuja voimia vääryyden palveluksessa.

Miehen kädestä lähtee kuin valonsäde, joka muistuttaa hieman William Blaken kuuluisan maalauksen Jumala-hahmoa luomistyössään. Tämän lisäksi valonsäteestä lähtee poikkijuova, jonka seurauksena koko kuvio saa ikään kuin sekä A -kirjaimen että myöskin ylöspäisen kolmion muodon. A -kirjain viittaa sellaisenaan Alkuun, Alkukähteeseen, sekä Adeptiin, joka tarkoittaa salatieteisiin täysin vihittyä henkilöä. Se symboloi myöskin Abbaa l. Isää. Kuvan mies on selvästikin ”isämäinen”, auktoriteetin omaava hahmo. Ylöspäinen kolmio viittaa puolestaan sekä pyhään kolminaisuuteen, Tuli-elementtiin sekä erityisesti sen korkeimpaan aspektiin, Tahtoon, jonka heijastuksena ovat ihmisessä hänen perustavimmanlaatuiset motivaationsa ja pyrkimyksensä. Hahmolla on vasemmassa kädessään maapalloa symboloiva esine, jonka päällä on risti. Kyseinen symboli kuvastaa hahmon auktoriteettia ja valtaa maallisten, laillisten ja yhteiskunnallisten asioiden ylitse. Kyseinen hahmo ei siis ole sen enempää eikä vähempää kuin Maapallon Hallitsija, joka tunnetaan eri kulttuureissa eri nimillä, mutta joka on siis Maapallon sisäinen äly, tahto ja sen kehitystä ohjaava korkein henki. Muistakaamme edellisten kappaleiden valossa ja esoteerisen tiedon nojalla, että sellaiset luojajumalhahmot kuin Jupiter, Perun, Thor, Jehovah, Saturnus, Ukko Ylijumala ja Shiva ovat osittain samaa olemusta ja saman arkkityypin erilaistuneita heijastuksia; kaikki nämä tunnetaan myöskin yhdestä symbolistaan, Salamasta – joka tuhoaa titaanisen mielen rakennelmat joko hyvällä tai näennäisellä pahalla.

AVAIN IV – KUNINGAS on erittäin puhutteleva kortti, ja positiivisessa yhteydessä ilmaantuessaan se kertoo mm. auktoriteetista, hallitsemisesta, sekä jalostetusta maskuliinisesta voimasta. Kortilla on mielenkiintoinen suhde AVAIN XIV – TAITO -korttiin: Taidon kertoessa yhdellä tapaa mm. vastakohtien yhdistämisestä ja suojelusenkelin läsnäolosta, vastaten näin ollen ”Isän Poikaa”, on Kuningas puolestaan ikään kuin ”Pojan Isä” ja tämän maskuliininen tahto-aspekti. Kortti voi olla viestinä myös esim. konkreettisesta isyydestä, ja siihen liitettyjä yleisiä ominaisuuksia on mm. vastuu. AVAIN IV – KUNINGAS on jokaisen johtajan kortti. Kortin heprean kielen vastaavuus on Heh, jonka lukuarvo on 5. Luvun viisi gematrisia vastaavuuksia ovat mm. seuraavat sanat: menestyä, olla raikas, kirkas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: