Tarot – Tutkimusmatka Itseen: AVAIN III – KUNINGATAR

Mahtavien Tytär (Daughter of the Mighty Ones)

14. polku, Binahista Chokmahiin

Neljästoista polku on Valaisevan Älykkyyden polku, ja sitä kutsutaan tällä nimellä sen ollessa se ’Chasmal’, mikä on niiden pyhän piilotettujen ja perustavanlaatuisten ideoiden luoja sekä niiden valmistamisen vaihe.”

Kirjain: Daleth

Merkitys: Ovi

Lukuarvo: 4

Sävel: F #

Sefira: Netzach

Chakra: Anahata

Viikonpäivä: Perjantai

Riimu: Berkano

Astrologia: Venus

Planeetta: Venus

Alkemia: Kupari

Värit: Kirkkaan vihreä, tummanisinen, indigo

Tuoksut: santelipuu, lilja, sinivuokko, tuomi

Kasvit: manteli, granaattiomena, pähkinäpuu, pinja

Vaihtoehtoiset nimet: Hallitsijatar, Keisarinna

Elämänalue: Perhe, parisuhde, lapset, erotiikka, seksuaalisuus

Symbolit: Kuunsirppi, mehiläinen, vehnä, asbesti

Arkkityyppi, Jumal-hahmo tai Jumalatar: Venus-Lucifer, Ostara/Eostre, Maya, Magna Mater, Sarasvati

Motto: ”Suojelen, säilytän, ravitsen ja kasvatan.”

Positiiviset merkityssisällöt: hallintavalta, empatia, välittäminen, äitiys, naisellinen herkkyys, kauneus, luonnollisuus, teeskentelemättömyys, elämänilo, uusi elämänvoima, fyysinen energisyys, pirteys, käytännöllinen ajattelu, arjen pyhyys

Negatiiviset merkityssisällöt: tyrannimaisuus, ylihuolehtivaisuus, välinpitämättömyys, sentimentaalisuus

Kuvaus: Näemme kuvassa naishahmon, joka istuu valtaistuimella lapsi sylissään. Nainen on paljasrintainen ja imettää vaaleanviolettiin kääröön puettua lastaan. Hänellä on itsellään päällään kirkkaanvihreä hame, joka muuttuu keskustaa kohti mennessään tummansiniseksi. Keskellä mekkoa hänen edessään on vaaelanvioletti, sydämenmuotoinen tyyny, jonka sisällä loistaa tummansininen Venuksen symboli. Sama sydänsymboli toistuu myös kuningattaren kasvoissa, tällä kertaa kirkkaanvihreänä. Oikean jalkansa alla naisella on hopean värinen kuunsirppi. Hänen pitkät leimuavat hiuksensa ovat myös hopeanväriset, ja niissä näkyy yhteensä seitsemän päähaaraa. Hänen ilmeensä on älykäs, lempeän ystävällinen ja keskittynyt, ja hänen vasen kulmakarvansa on hieman koholla oikeaan verrattuna.

Valtaistuin, jolla Kuningatar istuu, on koristeltu monilla tavoin. Aivan ylhäällä voimme nähdä ison kolmionmuotoisen rakenteen, joka on puolestaan jaettu neljään pienempään, keskenään yhtä suureen kolmioon. Kolme näistä osoittaa ylöspäin, ja ovat kolmen päävärin – punaisen, sinisen ja keltaisen – väriset. Kolmioiden keskellä on musta piste. Neljäs kolmio osoittaa alaspäin, ja on kirkkaan vihreä väritykseltään. Neljännen kolmion keskellä on pisteen sijasta kuvattu valkoinen kyyhkynen. Kolmion molemmin puolin näkyvien pilareiden päissä on ympyränmuotoiset koristeet, joiden sisässä molemmissa näkyy hopeanväriset kuunsirpit. Selkänojassa suoraan naisen pään takana on hieman myös kruunua muistuttava ympyrän muotoinen symboli, jonka ympärillä erottuu kaksitoista pienempää ympyrää. Ympyrä on väritykseltään tummansininen, keskestä keltainen, ja pienemmät ympyrät ovat puolestaan sisältä hopeanväriset. Muu valtaistuin on väritykseltään kirkkaan vihreä.

Tarkastelkaamme Kuningatarta ja hänen valtaistuintaan ympäröivää maisemaa. Aivan kuvan etulalla näyttäisi kulkevan joki tai virta. Virran suunnasta ei voi olla aivan varma; suuntana vaikuttaisi olevan koillinen, tai toiseen suuntaan kulkiessaan lounas. Joka tapauksessa joki kulkee koko kuvan läpi, kiemurrellen osaksi horisontaalisessa suunnassa, osittain vertikaalisesti. Virrasta loistaa aivan kuvan oikeassa etulaidassa kuin palanen kalliota. Kuningatarta ja valtaistuinta ympäröi laajalle levinnyt vihertävä ruohikko, ja maa on hyvin tasainen. Kuningattaren oikealla puolella – kuvassa vasemmalla – näkyy seitsemän sinikeltaista, kuusisakaraista kukkaa täydessä loistossaan. Kukat muistuttavat hieman myös tähtiä. Näiden takana, hieman kauempana taustalla näkyy kolme puuta tai pensasta. Myös kuvan oikeassa laidassa, aivan virranuomaa mukaillen on myös yksittäinen puu, joka on muotonsa puolesta ehkä tammi. Sen yläpuolella näkyy lentelevän neljä ampiaista tai mehiläistä. Horisontissa, aivan taivaanrannassa, kohoaa kaksi terävähuippuista vuorta. Taivas itsessään on keltasininen, ja aivan kuvan vasemmassa ylälaidassa näkyy hieman violettia loistetta.

Perinteisen Tarot-pakan Kuningatar on kuvattu yleensä kuninkaalliseen asuun vaatetettuna, päässään kruunu, ja käsissään sekä valtikka että kilpi. Nämä symboloivat kyseisessä yhteydessä kaikki ylhäältä taivaasta kuninkaallista valtaa – pyhää magiaa, taidetta ja tiedettä. Tässä yhteydessä olemme ottaneet hieman erilaisen lähtökohdan ja käyttäneet toisenlaisia symboleja saman asiayhteyden kuvaamiseen. Magiaa on olemassa kolmea erilaista lajia, joista vain oikeastaan ensimmäistä voidaan kutsua varsinaisesti arvolliseksi tähän pyhään nimeen. Nämä magian lajit ovat: ensimmäisenä taivaallinen ja henkinen magia, toisena persoonallinen ja psyykkinen magia, ja kolmantena on noituus ja mediumismi. Ensimmäisessä magian muodossa maagikko pyrkii tulemaan henkisten ja pyhien voimien tietoiseksi välittäjäksi kehittävässä tarkoituksessa. Toisessa magian muodossa henkilö vetoaa oman persoonallisuutensa kykyihin ja tätä voidaan kutsua itsekeskeiseksi magiaksi. Kolmas magian muoto pyrkii ali-inhimillisten, elementaalisten luonnonvoimien manipulointiin ja niiden kanavointiin. Myös joitakin muita jakoperusteita on olemassa – esimerkiksi valkoinen, harmaa ja musta magia – mutta ne kaikki osuvat kuitenkin yleensä ottaen melko hyvin näiden määrittelyjen sisälle. Esimerkiksi luonnollinen magia voi olla kaikkea näistä kolmesta, ja jopa ”mustaa magiaa” voidaan käyttää määrittelystä riippuen yhtä hyvin sekä kehittävässä että taannuttavassa tarkoituksessa. Kaikkea magiaa yhdistää kuitenkin motiiveista ja metodeista riippumatta yksi seikka, ja se on periaate, minkä mukaan hienovarainen hallitsee karkeaa. Intentio määrittää melkein täysin sen, onko magia kehittävää vai taannuttavaa, eikä tuhoava magia ole välttämättä jälkimmäistä tai rakentava magia ensin mainittua.

Tämä kortti edustaa omalla tavallaan jokaista nästä magian muodoista ensimmäisen, taivaallisen ja henkisen, pyhän hengen inspiraation alaisuudessa ja johdolla. Kuningattaren yläpuolella oleva, pyhää kolminaisuutta symboloiva kolmio ja sen keskellä oleva, Pyhää Henkeä symboloiva valkoinen kyyhkynen viestii siitä, että kyse on ensisijaisesti hengellisestä työstä, millä on taivaallinen siunaus. Kuningattaren paljas yläruumis symboloi puolestaan mm. luonnollisuutta ja avoimuutta. Hänen toimintansa on välitöntä sekä teeskentelemätöntä, vapaata kulloisenkin yhteisön määrittelemistä moraalikoodeista, olematta kuitenkaan millään tavalla moraalitonta tai paheellista. Se kuvastaa myöskin aineen pyhyyttä, ja voi olla viittaus seksuaalimagiaan, pyhään seksuaalisuuteen ja tantrismiin tämän sanan aidossa merkityksessä. Naisen sylissään pitelemä ja rinnallaan imettämä, kapaloihin kääritty lapsi on osoituksena siitä, että hän kasvattaa ja ruokkii jotain ensin pitkään sisällään pitelemää asiaa, pitää huolta siitä ja huolehtii sen terveydestä sekä turvallisesta kehityksestä. Tällä tavoin lapsi voi symboloida esim. itsekasvatusta, jotain suurta projektia tai elämäntyötä – joissain yhteydessä se voi olla merkkinä myös aivan konkreettisesta äitiydestä, mikä vaatii ja edellyttää kaikkia yllä mainittuja kykyjä mitä suurimmassa määrin.

Kaikkien ihmiskunnan suurten vapahtajahahmojen kerrotaan syntyneen neitsyestä: Väinämöinen, Jeesus, Prinssi Sakyamuni, Orfeus, Mithra, ja lukuisat muut. Näistä legendoista tunnetuin meillä länsimailla nykyaikana on varmastikin Jeesuksen syntymämyytti, minkä mukaan hänen äitinsä Maria oli Pyhän Hengen siittämä. Karkean materialistisesti ja kirjaimellisesti aikalaistemme pelkäksi taikauskoksi tulkitsema myytti sisältää kuitenkin vertauskuvallisesti ja lopulta myös varsin konkreettisesti erittäin syvällisen merkityksen. Avatkaamme hieman tätä symboliikkaa, sillä se selittää paljon muitakin aiheellemme tärkeitä seikkoja. Esoteerinen traditio on aina kuvannut aineellista luontoa naiselliseksi, on antanut sille erilaisia naisellisia nimityksiä, ja naiseutta sekä vesi-elementtiä – aineen perusmuotoa alkutilassaan – on symboloitu alaspäin osoittavalla kolmiolla. Tämä kuvastaa naiseuden ja aineellisen luonnon uusia muotoja synnyttävää voimaa. Näihin luonnon naiseutta ja vesi-elementtiin liittyviin nimityksiin kuuluu sellaiset kuin Maya, Mare, Magna Mater, sekä myöskin suomalainen Meri, joka on samalla nerokkaasti sekä naisen nimi että ison vesistöälueen nimitys. Myös sana Magia juontaa juurensa tästä samasta etymologiasta, ja se viittaa aineen magneettiseen luonteeseen ja vetovoimaan.

Pyhän Hengen siittämä Neitsyt Maria merkitseekin tällä avaimella avattuna seuraavaa asiaa: Pitkään aineellisen luonnon kasvattama eläinihminen alkaa jossain evoluutiovaiheessa tulla enemmän ja enemmän kosketuksiin sielullisen ja henkisen todellisuuden kanssa, ja jossain vaiheessa tässä kehityskaaressa tapahtuu se dramaattinen vaihe, että Pyhän Hengen nimellä kutsuttu korkeampi äly ja sielu laskeutuu ihmiseen, ja hän havahtuu ensimmäisen kerran tietoisesti hengelliseen todellisuuteen: ihminen tulee vertauskuvallisesti Pyhän Hengen siittämäksi, ja hänessä alkaa sisässään kasvaa tuo Taivaan Valtakunnan siemen, jota myös peltoon – ihmispersoonallisuuteen kaikkine mahdollisuuksineen (kasvatettu sato) kuin myös puutteineenkin (kivet ja rikkaruohot) – kätketyksi sinapinsiemeneksi on kutsuttu. Tämän jälkeen ihminen aloittaa yleensä ensimmäistä kertaa tietoisen itsekasvatustyön, omaehtoisen henkisen kehityksen, persoonallisuutensa puutteiden korjaamisen – pellon raivaamisen. Tämä kehitysvaihe voi kestää pitkän aikaa, mutta ennemmin tai myöhemmin ihminen saapuu siihen pisteeseen kehityksessään, että on aivan kuin hän olisi puhdistunut ja parantunut kaikista puutteellisuuksistaan, jalostanut oman persoonallisen luonteensa voimat ja asettanut ne kaikki tietoisesti henkisen kehityksen palvelukseen. Tätä tilaa kuvaa hyvin osuvasti sana neitseellinen, mikä on viittaus puhtauteen ja viattomuuteen.

Ihminen on siis tullut ensin raskaaksi pyhästä hengestä, havahtunut henkisesti ja tietoisesti, minkä jälkeen hän on yleensä ankaran ja vaikean itsekasvatustyön tuloksena saapunut neitseelliseen tilaan. Viimeinen kehitysvaihe tästä on se, että ihminen syntyy uudelleen; aiemmasta, luontoäidin symboloimasta ja tämän hellässä huomassaan kasvattamasta, aineellisesta ja luonnollisesta, persoonallisesta ihmisestä on kasvanut esiin – syntynyt – uusi, henkinen ihminen. Ihmisestä tulee Kristus-lapsi, joka on kuitenkin vielä kapaloissa ja vaatii edelleen myöskin äidin huolenpitoa, tämän rintamaitoa, aineellisen luonnon kasvatusta. Jotain täysin peruuttamatonta on kuitenkin tässä vaiheessa jo tapahtunut, ja ihmisen elämä on tästä lähin kuin vihkimysallegoriaa sekä riemuine että kärsimyksineen. ”Enää en elä minä, vaan Kristus elää minussa”, sanoo apostoli Paavali henkisen uudelleensyntymänsä jälkeen, ja mikä kuvastaa sitä että ihmisessä on herännyt persoonallisuuden vertauskuvallisen kuoleman jälkeen eloon hänen korkeampi minänsä, sisäinen vapahtaja. Sivumennen sanoen, samaa symboliikan kuvastoa käyttäen mm. sellainenkin legenda kuin Jeesuksen kävely vetten päällä avautuu varsin hienolla tavalla merkitsemään mm. sitä, että täysin vihitty adepti hallitsee – veden symboloimaa – aineellista luontoa ja omaa persoonallisuuttaan täysin suvereenisti. Kristusta myrskyäviin vesiin seurannut, mutta epäuskonsa vuoksi näihin hukkunut Pietari puolestaan kuvaa hyvin henkilöä, joka luottamuksen puutteesta korkeamman minuutensa intuitioon hukkuu aineellisen elämän ja tunteiden myrskyäviin vesiin.

Viisausperinne kertoo että maapallollemme on tuotu Venuksesta kolme lahjaa: Asbesti, Vehnä sekä Ampiainen (vai oliko se mehiläinen…). Nämä kolme allegorista lahjaa, mitä Venuksesta alas maahan on tullut – jokainen ymmärtänee tämän tässä vaiheessa jo myös ensisijaisesti ’henkisenä vaikutelmana’ vastaavat kolmea vihkimysastetta; mankasen, buddhin ja atman herättämistä.

Kuningattaren pään ympärillä näkyy 12 ympyrää, mutta näyttää siltä että jos hän siirtäisi päätään, paljastuisi että ympyröitä on 14. Ja 14 on erittäin sopiva luku. Kun kuutio avataan ristiksi, on ristin ympärys 14 yksikköä. 14 vastaa heprean kielellä sellaisia sanoja kuin ”kultainen” ja ”uhraus”. Ja 14 (7+7) liittyy myös erityisesti Elohimiin (ALHIM=86 ja 8+6=14), eli ilmentyneeseen sekä ilmentymättömään seitsemäisyyteen. Ja edelleen: 14 = 1 + 4 = 5. ”David” (DVD = 14) voisi ehkäpä kuvata hänen kohtunsa hedelmän matkaa tuolta ”päätä ympäröivältä radalta” alas Dalethin nelinäisyyden portista, kultaiselle uhrauksen ristille….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: