Tarot – Tutkimusmatka Itseen: AVAIN I – MAGUS

Voimasanan Taitaja (Magus of the Word of Power)

12. polku, Binahista Ketheriin

Kahdestoista polku on nimeltään läpinäkyvyyden älykkyys, Chazchazitiksi kutsuttu Loisto, paikka josta näyttäytyy visio harhojen näkijöistä.”

Kirjain: Beth

Merkitys: Talo

Lukuarvo: 2

Sävel: E

Elementti: Ilma

Sefira: Chokmah

Chakra: Vishuddhi, Ajna

Riimu: Mannaz, Ansuz

Astrologia: Merkurius

Alkemia: Merkurius, ilma, vesi

Henki / Enkeli: Asboga (Merkuriuksen henki)

Värit: Keltainen, Indigonsininen, Violetti

Viikonpäivä: Keskiviikko (Woden’s dag)

Tuoksu: Appelsiini, sitruuna ym. sitrushedelmät, eukalyptus

Kasvit: Eukalyptus, sitrushedelmät, meirami

Vaihtoehtoisia nimiä: Maagikko, Taikuri, Tietäjä, Jonglööri

Elämänalue: Tiede, teknologia, metafysiikka, magia

Symbolit: Hermeksen sauva / Caduceus, pentagrammi, miekka ja malja, merkuriuksen siivelliset saappaat,kotka ja käärme (matelija), Sulkakäärme, Tie

Arkkityyppi, Jumal-hahmo tai Jumalatar: Hermes, Kristus, Buddha, Orfeus, Odin-Wotan, Väinämöinen, Mithras, Merkurius

Motto: ”Taivaalla lentävä kotka ja maassa ryömivä lisko ovat magistraatti.” – Michael Maier

Positiiviset merkityssisällöt: inspiraatio, luova älykkyys, kekseliäisyys, kokeilunhalu, älyllinen uudistuminen, taiteellisuus, innovatiivisuus, aloitteellisuus, käytännöllinen henkisyys, henkisen ja aineellisen elämän tasapaino, luontainen keskittyneisyys

Negatiiviset merkityssisällöt: jähmettyneisyys, urautuminen, kaavoihin kangistuminen, ennakkoluuloisuus, aloitekyvyn puute

Kuvaus: Kortissa näemme vaeltavan hahmon, joka on kääriytynyt indigonväriseen tai tummansiniseen kaapuun, ja jolla on oikeassa kädessään traditionaalisista Hermeksen kuvauksista tuttu mm. maapallon symboli. Ympyrä yleisemmin symboloi myös Henkeä ja Taivasta, kuten myöskin hahmon ylöspäin osoittava oikean käden etusormi, jota voi olla mielenkiintoista verrata esim. Platonista säilyneeseen kuvaukseen. Vasemmassa kädessään miehellä on hermeettisen tradition perustavanlaatuinen symboli, nykyisin myös mm. lääketieteen yleissymbolina tunnettu Caduceus-sauva, jossa kaksi eriväristä käärmettä, kultainen ja hopeinen, ovat kietoutuneet yhteen keskussauvan ympärille. Mies kulkee eteenpäin pitkin tietä / polkua, joka johtaa kauempana näkyvään taloon, joka toimii samalla myös tuulimyllynä. Suurten vihittyjen on kerrottu kulkevan maailmassa vaelteljoiden, kerjäläisten, hevoskauppiaiden ja jonglöörien salapuvussa, etenkin silloin, kun maailmalliset hallitsijat ovat kadottaneet orientaationsa ja järkensä, maailman ja sivilisaation ollessa mullistuksen vaiheessa ja kaoottisessa tilassa. Tähän samaan periaatteeseen perustuu omalla tapaansa koko Tarotin monimuotoinen symboliikka ja niiden syvällinen merkitys: usein ainoastaan ”mustalaiskortteina” ja höperöiden ennustajaeukkojen pelikortteina tunnetut Tarot -kortit ovat erinomainen ja hyvin käytännöllinen keino kantaa pienessä tilassa mukanaan syviä salaisuuksia, joiden avulla keskustella ja välittää tietoa toiselle symbolikieltä ja vertauskuvia ymmärtävälle henkilölle, ilman että tarvitsee raahata mukanaan suuria ja huomiota herättäviä kantamuksia.

Se, onko kuvan herrasmies suuntaamassa kohti taloa päin ja kääntynyt vain erityisesti kuvan ottamista varten näin päin, vai onko hän matkalla pois päin tuulimyllytalosta, riippuu monista eri tekijöistä. Kumpikin tulkinta on oikea riippuen tilanteesta ja olosuhteista. Mihin hän mahtaakaan katsoa noin tiiviin keskittyneesti? Joka tapauksessa, tässä kyseisessä kortissa ja sen symboliikassa on sellaista kotiin paluun tunnelmaa, joka sopii hienosti sen paikkaan Elämän Puussa, sekä heprean kielen Beth -kirjaimen merkitykseen (talo/koti). Kuvan hengessä on aivan itsestäänselvää, että taustalla näkyvä, tuulimyllynäkin toimiva talo on kalliolle tai kiven päälle rakennettu, kuten kaikki kestävä työ; ”sinun nimesi on Pietari, ja sinun päällesi minä rakennan kirkkoni”, on Kristuksen kerrottu sanoneen opetuslapselleen Pietarille, jonka nimi tarkoittaa Kiveä ja Kalliota. Korttia ja hahmoa ympäröi kuin lämmin, hienojakoinen aura, aivan kuten jokaista viisauden haltijaa, tosi Tietäjää ja Maagikkoa. Tuulimyllyn ”propellit” tuovat mieleen Alef-swastikan eteenpäin pyörivän liikkeen ja Ruach -vastaavuuden (Pyhä Henki), joka yhdistyy Beth-taloon saumattomalla tavalla. Näin tuulimylly on myös AB-isän, tai egyptiläisten BA:n piktogrammi, ja tämä on vain yksi kymmenistä tulkintatavoista. ”Henki puhaltaa missä tahtoo”.

Taustalla oikealla (kuvassa vasemmalla) näemme vehreän puun, joka on klassinen Elämänpuu – Jumalallisen ja Ikuisen Elämän, loputtomasti uudistuvan elämänvoiman ja hedelmällisyyden symboli. Tätä samaa ilmentää myös laajemmin vehreä ja laajalle levinnyt metsä kuvan taka-alalla. Voisikin sanoa, että etualan yksittäinen Puu kuvastaa yleismaailmallista, universaalia Viisautta ja Tietoa, Henkeä kaiken olemassaolon taustalla, ja taka-alan vehreä metsä taasen tämän universaalin viisauden laajempia sovellutuksia ja yksilöllisiä ilmennyksiä. Vuoriston ja lähimaiseman välissä oleva kristallinkirkas vesistö viittaa puolestaan Kristus -symboliikkaan ”elävänä vetenä”; elävöittäjänä, kaiken olemassaolon ja elämän alkulähteenä. Taka-alan vuoristo – ja vuorisymboliikka yleensäkin – heijastelee myös Hengen läsnäoloa ja henkisiä maailmoja.

Aivan talon takaa lähtevä kalliovuori taasen on merkkinä näiden kaukaisten vuorien – henkisen tiedon ja viisauden – läsnäolosta myös lähempänä, aivan kotinurkan takana. Meidän ei siis tarvitse matkata toiselle puolen maapalloa löytääksemme itsemme ja viisauden, vaan viisaus löytyy sisältämme, aivan läheltämme, lähempää kuin arvaammekaan. Vaikka ulkoinenkin matka voi toki toimia itsetutkiskelun tapaisena pyhiinvaelluksena, voi myös olla, että matkaamalla ulkoisesti kauas pikemminkin pakenemme itseämme ja itseemme menemistä, sisimpämme tutkimista. ”Viisas näkee maailman omasta koti-ikkunastaan”, sanoi suuri Laotse, yksi todellisista ja suurista Tietäjistä. Myös kungfutselainen sanonta ”tavallinen ihminen ihmettelee erikoislaatuisten ilmiöiden äärellä; Viisas hämmästelee jokapäiväisissä ja tavanomaisissa tilanteissa” heijastelee tätä samaa oivallusta Hengen kaikkiallaolosta – tavanomaisten, näennäisesti arkisten asioiden perustavanlaatuista ihmeellisyyttä ja ihmeenomaisuutta. ”Kuinka mikään voi olla olemassa, ja kuinka mikään voi ilmentyä juuri nyt ja juuri tällä tavoin?!”, kysyy tämän salaisuuden tajunnut, jumalallisen magian ravistelema ja havahduttama ihminen itseltään syvällä sydämensä sopukoissa.

Kaukana, ylhäällä taivaalla liitelee kotka, ja maassa lähellä maagikkoa näemme liskon: tämä viittaa kortin perusmottoon, joka on tunnettu Michael Maierin sanonta magian tavoitteesta, metodiikasta ja päämääristä. Kyseinen sanonta ja lintu-/lisko -symboliikka liittyy myös toiseen hermeettiseen aksioomaan ’Solve & Coagula’. Se kertoo maagikon harvinaislaatuisesta kyvystä nousta ylös hengellisiin korkeuksiin (kotka), ja mikä tärkeämpää, vieläkin harvinaisemmasta kyvystä tuoda näiden korkeiden henkisten tasojen tieto ja viisaus käytännöllisellä, luovalla tavalla alas kaikkien olevaisten hyödyksi (lisko). Kristuksen opetuslapsilleen antama ohje ”Olkaa te siis viattomia kuin kyyhkyt ja viekkaita kuin käärmeet” viittaa omalla tavallaan samaan periaatteeseen. Raamatusta (kuten muistakin pyhistä kirjoituksista) voimme lukea myös ”ihmisen hengen voimasta, joka liitelee korkeuksissa ja tutkii itse Jumalankin salaisuuksia”. Tarotin tutkiminen pyhien kirjoitusten ja traditionaalisen tiedon valossa paljastaakin sekä teksteistä että korteista usein aivan uusia ja odottamattomia ulottuvuuksia.

Yksi tämän kortin oleellisista merkityksistä on henkisen, älyllisen ja aineellisen voiman tasapaino. Maagikon, Tietäjän, shamaanin, taiteilijan ja todellisen tiedemiehen ym. jokaisen tosi-ihmisen oleellisista tehtävistä on seuraava: pyhä velvollisuus ja tehtävä toimia tietoisena mediaattorina, tiedon, energian ja voimain välittäjänä jumalten, ihmisten, yhteisön ja luonnollisen maailman sekä muun luomakunnan välillä. Tätä symboloi myös kortin hahmon jalassa olevat kengät, jotka tuovat mieleen klassisen Hermes-/Merkurius -symboliikan: Hermes-Merkurius oli klassisen maailman kuvaama välittäjähahmo jumalten ja ihmisten välillä, ”jumalten sanansaattaja”, mikä viittaa mm. inspiraatioon ja kekseliäisyyteen. Aineellista ja arkista maailmaa lähenevässä merkityksessään Merkurius tunnetaan myös kaupanteon jumalana, ja mikäpä olisikaan osuvampi kansojen ja ihmisten henkisen veljeyden käytännön symboli kuin keskinäinen kaupanteko ja yhteistyö? Merkurius symboloikin siis muiden ominaisuuksiensa ohella sitä ihanteellista, henkisesti hyvin korkeaa olotilaa ja ideaalia, jota kutsutaan teosofisessa hengellisyydessä termillä ”kaikkien olentojen ja ihmisten veljeys”, joka kertoo olemassaolon perustavanlaatuisesta henkisestä yhteydestä ja ykseydestä kaikkien muotosidonnaisuuksien ja näennäisten eroavaisuuksien tuolla puolen.

Kun luemme ylläolevan 32 Viisauden Polun kommentaarin liittyen tämän kyseisen kortn polkuun, sen merkitys avautuukin jälleen ihan odottamattomalla tavalla! Voisi siis sanoa, että kuvan Magus näkee kaiken olemassaolevan Hengen eri ilmentyminä ja niiden eroavaisuuksien sijaan kaiken olennaiseen ykseyteen – tästä johtuu myös kortin numero ja paikka Tarot-pakassa. Tähän ykseyden näkemykseen ja näkemiseen, viisauteen ja korkeaan henkis-älylliseen tietoon viittaa kortin symboliikassa miehen oikean silmän kohotettu kulma ja sen hallitsevuus miehen katseessa. Traditionaalisessa vertauskuvakielessä oikea silmä symboloi Ykseyden näkemystä, Henkeä, Aurinkoa ja aurinkoluontoa, kun taas vasen silmä symboloi näennäistä kaksinaisuutta, Ainetta, Kuuta ja kuuluontoa. Muistakaamme esoteeriset ohjeet siitä, kuinka ihmisen on hallittava ja ”tapettava” kuuluontonsa l. alemman persoonallisen minänsä häviävät halut kyetäkseen saavuttamaan Viisauden, ja verratkaamme tätä mm. Tarotin Hirtetyn miehen (ATU XII) symboliikkaan sekä Skandinaavisesta perinteestä tunnettuun kertomukseen Odin-Wotanista, joka uhrasi toisen silmänsä Elämänpuussa roikkuessaan, jotta saavuttaisi Viisauden. Näin eri traditiot kietoutuvat hienolla tavalla yhteen ja todentavat ikiaikaisen viisausperinteen läsnäolosta kaikkien kansojen joukossa kullekin soveltuvassa omintakeisessa muodossaan. Nämä kaksi symbolia, Auringon ja Kuun, näemme toistuvan myös hahmon takana loistavassa ja hehkuvassa merkistössä, ja minkä koko merkitys viittaa ”Pyhään Isään” (Abba), henkeen ja tahtoon.

Klassisissa Tarot -korteissa tässä kuvassa näemme usein nuoren aikuisen miehen, joka on vehreässä puutarhassa sijaitsevan työpöydän ääressä, ja joka pitelee toisessa kädessään maagikon taikasauvaa ja osoittaa toisella kädellään kohti maata. Tässä symbolissa yhdistyy loistavasti myös äsken mainittu Solve & Coagula -periaate ja maagikon välittäjänluonne. Samalla miehen verraten nuori ikä klassisessa Tarot -symboliikassa liittyy kortin hahmon, maagikon, kokeilunhaluun, kokeellisuuteen, luovuuteen ja innovatiivisuuteen; tietyssä vaiheessa ja omalla tavallaan magia on aina kokeilevaa ja luovaa työtä, mitä on täysin mahdotonta sulkea tai sitoa mihinkään keinotekoiseen muotosidonnaisuuteen tai jäykkään kaavan; ”kirjain kuolettaa, mutta henki tekee eläväksi”, kuuluu traditionaalinen sanonta, ja se kuvaakin tämän kortin sisäistä sanomaa erinomaisesti. Tämän pakan kortissa miehen ikä on hieman tavanomaista vanhempi, tai ainakin hänen pitkä valkoinen partansa, viiksensä sekä kasvojen ilme viittaa tähän suuntaan; voi kuitenkin olla, että tämä on vain näennäistä, ja symboloi ainoastaan miehen elämänkokemusta hänen iästään riippumatta. Useimmiten ikä tuo kuitenkin mukanaan luontevasti myös viisautta, mikäli ihminen on valmis oppimaan ja on avoin erilaisille, toisistaan näennäisesti ehkä paljonkin poikkeaville näkemyksille, ja kyvykäs erottelemaan sen mikä kussakin asiassa on todellista ja mikä harhaa, sekä yhdistämään eri asioiden hyödylliset puolet toisiinsa – luovuus ja kekseliäisyys nousee jälleen esiin. Perinteinen mielikuva Maagikosta onkin sellainen, että tämän hahmossa yhdistyy sekä henkisyys että viriliteetti, pitkällinen kokemus kykyyn uudistua ja olla kaikesta huolimatta aina kuitenkin avoin uusille näkemyksille ja energioille – kyky olla jähmettymättä paikoilleen, oli kyse sitten työstä, elämäntilanteesta, harrastuksesta, projektista tai jostakin muusta asiasta. Jossain suhteessa tai tilanneyhteyksissä tämän kortin ilmeneminen Tarot-luvuissa voikin siis tarkoittaa sitä, että on osattava katsoa nykyistä elämäntilannetta (parisuhdetta, työtä jne.) täysin epätavallisesta ja uudesta näkökulmasta, uudistua sisäisesti ja käyttää luovuuttaan sekä kekseliäisyyttään tavoilla, jotka eivät tulisi ensimmäisenä mieleen kyseisessä tilanteessa. Kortti kehottaa tai viittaa myös siihen mielentilaan, jota voisi kutsua ”keskittyneisyydeksi ilman vaivannäköä”, ja jota kutsutaan nykyisin myös ”flow” -termillä. Tässä tilassa kaikki virtaa kuin kuvan taustalla kulkeva vesistö, ja mieli toimii neutraalina instrumenttina, korkeampien olemassaolon tasojen inspiroimana välittäjänä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: