Tarot – Tutkimusmatka Itseen: Mitä on Tarot?

Sanottakoon se heti aluksi suoraan: Kysymykseen siitä, mitä on Tarot, ei ole olemassa täysin yksiselitteistä vastausta, ja monet eri tulkinnat voivat olla omassa kontekstissaan kaikki täysin oikeita. Ne, jotka ovat sanan Tarot joskus kuulleet, yhdistävät asian todennäköisesti ensimmäiseksi ennustukseen ja nk. ennustuseukkoihin. Kabbalan ja Tarotin alkuperäksi on usein uskottu Egyptiä, jonka mukaan romaaniheimotkin ovat nimensä (gypsy, e-gyptian jne.) saaneet, ollen geneettiseltä perimältään Keminmaalta kotoisin (Al-kimia = Alkemia).

Kansanomainen nimitys Tarot -korteista onkin ”mustalaiskortit”, mikä liittyy siihen, että Euroopan romaaniheimojen naiset ovat vuosisatojen ajan käyttäneet omia versioitaan Tarot -korteista povaamis- ja ennustusvälineenä. Kuten Elisabeth Haich on omassa Tarot -kirjassaan kuitenkin varsin hyvin ilmaissut, ei tämä yksioikoinen tulkinta ennustuskorteista tee kuitenkaan Tarot -järjestelmälle ja korteille lainkaan oikeutta, sillä kyseessä on huomattavasti laajempi ja syvällisempi alue kuin mitä kyseinen yksittäinen, usein hieman halventavassakin yhteydessä käytetty assosiaatio kertoo. Haichin teoksen lisänimi ”ihmisen 22 tietoisuudentasoa” antaakin asiaan jo aivan uuden ja huomattavasti syvällisemmän ulottuvuuden.

Tämän lisäksi Gareth Knight on kutsunut Tarot-järjestelmää kabbalaan yhdistettynä ”Lännen Joogaksi”. Suuri edesmennyt venäläinen mystikko Valentin Tomberg kertoo Tarot-korttien heijastavan nk. vihkimyssalaisuuksia ja olevan apukeinoja korkeampien tietoisuudenasteiden saavuttamiseen ja mysteerien läpikäymiseen. Samalla ne voivat toimia näiden mysteerien ja henkisen tien esteiden osoittajina, tienviittoina ja vartijoina.

Tarotissa on kaikista olennaisimmillaan kyse sisäisestä tutkimusmatkasta – psyykkisestä ja henkisestä työstä, itsetuntemuksesta, meditaatiosta. Tarot-kortit, niiden runsas symboliikka, lukuisat eri assosiaatiot sekä vastaavuudet niin ihmisen kuin maailmankaikkeudenkin eri olemuspuoliin toimivat tutkimuksen erinomaisina apuvälineinä. Yksittäistä korttia kutsutaankin Avaimeksi, sillä kyse on tietoisuuden ja hengellisyyden mysteereistä, jotka ovat usein tavalliselta päivätajunnalta suljettujen laajemman tietoisuuden ovien ja ikkunoiden lukkojen takana. Aleister Crowley kehottaa omassa Tarot -opuksessaan suhtautumaan Tarotin jokaikiseen korttiin kuin uuteen henkilöön, jota ei vielä tunne, mutta johon on halukas tutustumaan. Tämä onkin eräs parhaimmista käytännön neuvoista, mitä on antaa kortteja tutkivalle.

Kuten ylläolevien seikkojen valossa oletettavaa on, kaikista Tarot -korteista voi löytää oman itsensä eri osapuolia, ja Tarot -korttien kuvastamat inhimilliset ja kosmiset arkkityypit, joita on kutsuttu joissain yhteyksissä myös ”jumaliksi”, elävätkin meissä itsessämme ja aktivoituvat erilaisissa elämäntilanteissa. On kuitenkin mahdollista ja todennäköistä, että joku yksittäinen Ison Arcanan korteista on ”juuri minua itseäni” kuvaava kortti; tätä kutsutaan persoonallisuuskortiksi, ja se liittyy jokaisen henkilön sekä luonteeseen että elämäntehtävään, jotka ovatkin usein toistensa heijastajia ja selittäjiä. Tarot -kortit voivat siis auttaa yksilöä löytämään oman itsensä ja elämäntehtävänsä joko omatoimisesti tai asiantuntevan tulkitsijan avulla – ei mikään ihan vähäinen pikkuseikka!

Oman elämäntilanteen, terveyden tai vaikkapa parisuhteen tilan tutkiminen ovat vain joitakin eikä lainkaan syvällisimpiä osa-alueita, mihin Tarot -kortteja voi käyttää. Näilläkin elämän osa-alueilla ne toki toimivat hyvänä apuvälineenä. Hyvin tehtyjen ja symboliikaltaan tarkkaan mietittyjen korttien – alkuperäismaalauksista puhumattakaan – taiteellinen ja esteettinen arvo on jo itsessään hyvin suuri, puhumattakaan mandalamaisten korttien käyttömahdollisuuksista meditaatioissa. Sovellutusmahdollisuudet ovat joka tapauksessa hyvin laajat ja rikkaat.

Tarotin voidaan sanoa olevan muinaista, nykyään tuntematonta alkuperää oleva itsetuntemusjärjestelmä, mihin on tradition1 mukaan koodattu salaista tietoa ihmisestä ja maailmankaikkeudesta. Tarot perustuu hermeettiseen traditioon ja hermeneuttiseen menetelmään, jonka ensimmäinen perusperiaate on ”niin on ylhäällä kuin on alhaalla”. Tämä sanonta puolestaan tarkoittaa sitä, että Tarotin ja Hermeettisen Tradition mukaan ihmisen ja maailmakaikkeuden välillä on olemassa nk. vastaavuussuhde, jossa ihminen kokonaisuutena heijastaa uskollisesti kaikkia maailmankaikkeudesta ja eri olemassaolon tasoilta löytyviä puolia, ja tämän perusteella se, joka tuntee itsensä, tuntee myöskin maailmankaikkeuden (tai Jumalan), ja päinvastoin. ”Ihminen, tunne itsesi” (Gnothi Seauton), olikin muinaisen Pythagoralaisen mysteerikoulun suoranainen tunnuslause ja motto.

Tarot -järjestelmä kortteineen on ainakin virallisten tietojen mukaan huomattavan nuorempaa perua ja eräs sovellutus kabbalan avaamasta ymmärryksestä, eikä Tarot -korttejakaan ole vain yhdenlaisia, vaan niistä on etenkin nykyajalla saatavana lähes lukemattomia erilaisia versioita – mukaan lukien tämän kirjan yhteydessä julkaistavat, allekirjoittaneen tekemät kortit tulkintoineen ja selityksineen. Aivan perinteisimmässä muodossaan Tarot -kortit pulpahtivat pinnalle mystillisesti keskiajan loppupuolella, jolloin niitä käytettiin ”pinnallisemmin” kuninkaallisissa hoveissa tavanomaisten pelikorttien tavoin, jotka ovat hyvin ilmeisesti eräänlainen Tarot -korttien rajusti yksinkertaistettu muoto. On kuitenkin selvää, että niiden ilmestymisestä lähtien on ollut ihmisiä ja yksilöitä, jotka ovat olleet perillä myös korttien syvällisemmästä ulottuvuudesta.

Todennäköisesti nämä samat lähteet ovat myöskin valmistaneet ensimmäiset, perinteiset Tarot -kortit ja lanseeranneet ne sen ajan aatelisten käyttöön huvituksen varjolla, jolla on pyritty säilyttämään Tarot -korttien sisältämä tieto kokonaan katoamiselta. Eräs traditionaalinen tietolähde ja yksi 1900 -luvun merkittävimmistä kirjailijoista ja metafyyskoista, René Guénon, kertoo hyvin autoritääriseen ja uskottavaan sävyyn, että Tarot -kortit ovat toimineet keskiajalla mm. katolisen kirkon toimesta vainottujen vihittyjen, hermeettisen tradition tutkijoiden sekä alkemistien salaisena viestintävälineenä. Onpahan suurten vihittyjen jopa sanottu kulkevan maailmassa kulkureiden, kerjäläisten, taikureiden ja hevoskauppiaiden valepuvuissa, etenkin silloin, kun maailmalliset johtajat, kuninkaat ja auktoriteetit ovat menettäneet henkisen orientaationsa ja sivilisaation ollessa kaoottisessa tilassaan. Voisimme hyvin jatkaa tätä spekulaatiota sillä, onko nykyinen aikamme tälle tulkinnalle myös varsin otollinen, mutta jättäkäämme se kuitenkin toiseen yhteyteen.

1 Traditio tarkoittaa yhtä kuin perimätietoa ja sen välittämistä, alunperin etenkin suullisessa muodossa ”korvasta korvaan”. Muistakaamme uuden liiton aloittajan Jeesuksen sanat ”katoilta kuuluttamisesta” sen suhteen, mitä on ”korvaan kuiskittu”. Itse tulkitsemme tämän siten, että Jeesuksen työn myötä kaikki on tavallaan julkista ja avointa, eikä vihkimyssalaisuuksia säilytetä enää sillä tavoin vain harvojen ja valittujen eliittien kirjastoissa lukkojen takana kuten vanhan liiton aikoina yleismaailmallisesti oli tapana.

Jotkut esoteristit – esim. Julius Evola – veti tästä mielestämme väärät johtopäätökset sen suhteen, ettei kristinusko omaisi itsessään ”virallista” esoteerista puolta; vain metodologia ja hiljaisuuden salaverho vedettiin Kristuksen työn myötä pois esoterismin salaisuuksien edestä, mikä on myös yksi symbolinen tulkinta pääkallokukkulan tapahtumia seuraavalla juutalaisen temppelin verhon repeämiselle. Tämä ei luonnollisestikaan merkitse sitä, että okkultismin ja esoerian salaisuudet olisivat jotenkin helpommin omaksuttavissa tai käytäntöön pantavissa; asia on melkeinpä päinvastoin, ja etenkin nykyajalla nämä okkulttiset haasteet ja koetukset koetaan normaalissa arkisessa elämässä ja sen tilanteissa suljettujen temppelien ja vihkimyskammioiden sijaan. Tulevaisuudessa nämä kaksi asiaa olisi tietysti molemmat myöskin pyrittävä yhdistämään ihmisten älyn, itsenäisyyden, yksilöllisyyden ja omilla jaloillaan seisomisen yhdistyessä yleismaailmalliseen veljeyteen ja yhtenäisyyteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: