Tarot – Tutkimusmatka Itseen: Esipuhe

Isot ihmiset eivät koskaan ymmärrä mitään itse, ja lapsista on tavattoman väsyttävää selittää heille alinomaan itsestäänselviä asioita.”

– Antoine de Saint-Exupéry, Pikku Prinssi

Tämä on tekijän ensimmäinen vakavampi yritys kirjoittaa kokopitkä tietokirja. Samalla se on hieman omalla osaltaan yritys loiventaa mm. psykologian, kuvataiteen, tieteen ja uskonnollisen mystiikan välissä edelleenkin yleisesti ammottavaa kuilua. Aika lailla poikkitieteellinen teos on siis kyseessä, eikä ihan arkipäiväinen pikku projekti.

Idea tähän kirjaan syntyi kahden toisiinsa liittyvän seikan pohjalta. Ensimmäinen syy on se, että alunperin melko puhtaasti taiteellisista syistä allekirjoittanutta kiehtoneet – ja tästä teoksesta löytyvät – Tarot -kortit monisyisine symbolisine kuvauksineen tuntuivat vaativan lisäkseen jonkin sortin kuvaukset tullakseen edes jossain määrin ymmärretyiksi. Toinen syy on se, että vaikka Tarot -pakkojen yhteydessä onkin julkaistu joitakin kirjoja myös suomeksi, ovat nämä olleet käytännössä poikkeuksetta hyvin pintapuolisia raapaisuja erittäin syvällisestä aiheesta, eivätkä luonnollisestikaan sovellu juuri näiden kyseisten korttien symboliikan erityiseen tulkintaan.

Tarotista ja siihen olennaisesti liittyvästä kabbalistisesta traditiosta ei myöskään ole vielä tähän päivään mennessä kirjoitettu suomeksi juurikaan muita kuin hyvin yleisluontoisia teoksia, tai sellaisia jotka saattavat palvella hyvin joitakin erillisiä motiiveja Tarotiin liittyen, mutta jotka jättävät aiheen kokonaisvaltaisen tutkimuksen täysin alkutekijöihinsä. Käytännössä ainoan poikkeuksen tähän aiheeseen tekee Jukka Niemisen kirja ’Luomiskoodi’, joka sekin tosin käsittelee ”vain” kabbalaa ja kabbalistista perimätietoa mm. nykytieteen valossa, mutta ei lainkaan Tarot -kortteja tai -järjestelmää.

Omalla vaatimattomalla panoksellaan tämä kirja pyrkii täyttämään tätä aukkoa niin hyvin kuin suinkin kykenee. Maailmalla aihe on henkisten traditioiden tutkijoiden keskuudessa hyvin paljon tutkittu ja siitä on kirjoitettu paksujakin nidoksia, joille itsekin olemme hyvin merkittävästi velkaa tiedon ja teorian suhteen.

Olemme vakuuttuneita siitä, että tämä aihe on muiden hengellisten ja mystillisten traditioiden lailla kokemassa eräänlaisen renessanssin pitkällä tähtäimellä myös täällä meillä Suomessa, jossa yleensä laahaamme etenkin tämänkaltaisten asioiden kanssa enemmän tai vähemmän muiden perässä.

On tähän syynä sitten kansallinen sisäänpäinkääntynyt luonteemme, mystiikalle ja hengellisyyden syväulottuvuudelle monesti vihamielinen protestanttinen luterilaisuus, jokin muu syy, tai kaikki nämä yhdessä, niin joka tapauksessa me suomalaiset olemme vähän hitaita lämpiämään muutokselle ja kaikelle ”uudelle”; vaikka kabbalasta ja Tarotista puhuessamme voimme tuskin puhua mistään kovinkaan ’uudesta’ asiasta.

Aiheen laajuuden ja syvällisyyden huomioon ottaen tavoitteemme on suhteellisen suureellinen ja mittava, eikä tekijällä ole antaa muita takeita tai auktoriteettia teokselle kuin omien tutkimustöidensä ja intuitionsa tulokset yhdistyneenä lukuisten muiden, lähinnä ulkomaalaisten kirjailijoiden ja tutkijoiden aikaisempiin tutkimuksiin.

Siitä huolimatta emme lannistu tai myönnä kokevamme minkäänlaista rimakammoa, sillä suomenkielisen tutkimuksen parissa teokselle ei ole varsinaisesti suoranaista vertailukohtaa. Harras toiveemme on, että jatkossa tämä kirja tulee olemaan aiheesta kirjoitettavien parempien opusten lähteenä tai verrokkina. Missään mielessä tätä teosta ei tule pitää perusteellisena, eikä se ole varmastikaan myöskään millään tavalla allekirjoittaneenkaan viimeinen sana aiheeseen.

Pyrkimyksemme on tällä teoksella antaa hyvä yleiskuvaus senkaltaisesta kokonaisuudesta, mistä Tarot on vain yksi, mutta hyvin olennainen, ”käytännöllinen” ja aivan ertiyisen antoisa osa rikkaan symboliikkansa ja kuvataiteellisen ulottuvuutensa puolesta. Emme edes yritä väittää, että teoksemme tekisi tämän aiheen tyhjäksi – siihen se ei kykene sen paremmin kuin mikään muukaan aiheesta kirjoitettu teos kykenee sen tekemään. Jo itse kabbalan eri osa-alueiden tutkimukseen, niiden mestaroimisesta puhumattakaan, voisi käyttää hyvin monia ihmiselämiä, ja siltkin tämä ”astia” ei tyhjenisi – onhan kyse kuitenkin koko maailmankaikkeudesta ja itse Jumaluuden olemuksesta, jota ei ihan tuosta noin vaan yksien tai kaksien kansien väliin laiteta.

Koska Tarot perustuu teoriapuoleltaan kabbalaan, käsittelemme sitä kirjan aluksi perusoppimäärän verran, ettei lukijan tarvitse välttämättä etsiä käsiinsä erillisiä kabbalan oppikirjoja kyetäkseen pääsemään aiheeseen sisään. Teoksen teoriaosassa käsittelemme myös Tarotin ja kabbalan yhteksiä muihin esoteerisiin systeemeihin kuten riimuihin ja niiden pohjalla vaikuttavaan germaaniseen ja muinais-skandinaaviseen traditioon. Tarot-korttien symboliikkaa käsittelevässä osassa olemme myös verranneet ennakkoluulottomalla tavalla eri riimujen yhteyksiä 22 ison arcanan korttien symboliikkaan.

Yrityksemme ei ole muodostaa jonkinsorttista new age -opeille yleistä synkretististä sekametelisoppaa tai väittää, että kyseisten järjestelmien vastaavuudet olisivat yksi yhteen toistensa kanssa. Tarkoituksemme ja uskomme on kuitenkin se, että jos ja kun eri esoteerisissa systeemeissä on taustalla aitoa perimätietoa ihmisestä ja maailmankaikkeudesta, niin jollain tasolla niistä tulee löytyä myös keskinäisiä vastaavuuksiakin, vaikka nämä eri järjestelmät aikoinaan muodostaneiden kansojen ja ihmisten psyyket ja maailmankuvat olisivatkin eronneet näennäisesti jossain määrin toisistaan paljonkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: