Louhi ja Kalevalainen Vasemman Käden Tie

Vasemman käden tietä käsittelemme tässä kalevalaisen Louhen arkkityypin kautta, ja tämä lyhyt artikkeli pyrkii tuomaan esille pääkohdat tästä useimmille varmastikin hyvin etäiseltä ja omituiseltakin vaikuttavasta aihepiiristä, mutta joka on todellisuudessa kaikkia meitä ihmisiä hyvin lähellä, ja jolla on myös omat niin esoteeriset kuin eksoteerisetkin ilmennyksensä. Tässä lyhyessä tekstissä ainoastaan laitamme aiheen käsittelyn liikkeelle joitakin Louhen arkkityypin osapuolia käsittelemällä; tulevaisuudessa pyrimme ja toivomme kykenevämme käsittelemään aihetta varsin syvällisesti ja yksityiskohtaisesti.

Yksinkertaistaen oikean käden tie ja vasemman käden tie voitaneen jakaa perinteisen Aurinko- ja Kuu -symboliikan kautta, mikä ilmaisee hyvin näiden edustavan arkkityyppisesti ihmisen maskuliinisia (solaarisia) ja feminiinejä (lunaarisia) osapuolia kaikkine mahdollisine osatekijöineen. Yksinkertaisimmillaan tämä ilmenee mm. siten, että oikean käden maskuliinisten ja solaaristen osapuolten voidaan sanoa edustavan elämää, valoa ja henkeä, siinä missä vasemman käden feminiinit ja lunaariset osapuolet vastaavat kuolemaa, pimeyttä ja ainetta. Ensinmainittuja olemme ihmisinä tottuneet pitämään jonain tavoiteltavana ja hyvinä, siinä missä kuolema, pimeys jne. edustavat ihmisille edelleen jotain vältettävää, pelottavaa, tuntematonta. Paradoksaalisesti ja mutatis mutandis, tästä yksipuolisesta elämän, valon ja hengen puoleen kurottamisesta on puolestaan aikakautisesti tullutkin seurauksiltaan ja tuloksenaan jotain varsin aineellismielistä, siinä missä kuolema ja pimeys eivät edustakaan ainetta, vaan pikemminkin hengen tuntemattomuutta ja mysteeriä; asialla on luonnollisesti useampiakin osapuolia ja tekijöitä, mutta näin voisimme sen yksinkertaistaen lyhyesti ilmaista.

Vanhan maailman ja vanhan liiton kontekstissa – mitä Kalevalan mytologiat ja sankaritarinat myös edustavat – olemme tottuneet näkemään nämä kaksi lähinnä dualistisen kamppailun tavoin, jossa maskuliiniset ja solaariset sankarit Väinämöisen ja kumppaneiden kesken taistelevat Louhen edustamia feminiinisiä ja lunaarisia tekijöitä vastaan. Se kuinka tämä mm. Kalevalassa on esilletuotu ja kuinka se ihmissielussa tapahtuu, on sinänsä vanhan liiton kontekstissa ja ihmisen ylemmän ja alemman osapuolen välillä vaikuttavan kitkan kannalta täysin oikea, mutta tässä artikkelissa ja jatkossa nk. kalevalaisen vasemman käden tien kontekstissa tarkoituksemme on tutkia Louhen edustaman arkkityypin potentiaalisesti täysin oikeita, pyhiä ja korkeita ilmennyksiä. Kaikkea muuta kuin pyrkimystä ”Sammon jakamiseen” Väinämöisen ja Louhen kesken, inhimillisesti ja ’uuden ajan’ kontekstissa voisimme sanoa tämän olevan pyrkimystä miesten ja naisten keskinäiseen harmoniaan, sukupuolten väliseen kitkattomaan yhteistyöhön näiden välisen kamppailun sijaan, mikä on puolestaan määritellyt kulttuuriamme niin hyvässä kuin pahassakin – vielä enemmän jälkimmäisessä – jo varsin kauan aikaa.

Kalevalan Louhi, pohjolan emäntä ja pohjan akka, edustaa nähdäksemme Saturnus -planeetan alaisuuteen kuuluvia voimia kyseisen arkkityypin feminiinissä aspektissa, ja tätä kautta Louhi asettuu Kuun alaisuuteen, näiden kahden ollessa puolestaaan varsin merkityksellisellä tavalla liitoksissa maa -planeetan elämään ja sen mysteeriin ”kärsimysten ja koettelemusten tähtenä”. Kabbalistisesti ilmaistuna Louhi vastaa korkeamman kolminaisuuden yhtä osatekijää, Pyhää Äitiä ja Pyhää henkeä, ’Jumalan Vasemman Käden’ tai ’Maailmanpuun Vasemman Pilarin’ huippua.

Alemmassa, eksoteerisessa, aspektissaan Louhen ilmennyksiä maailmassa ovat meille varsin inhottavina näyttäytyvät sairaudet ja vitsaukset, koko planeettaa ja ihmiselämää läpäisevä kärsimyksen ja kosmisen pahuuden mysteeri ylipäätään. Korkeammassa aspektissaan voimme nähdä Louhen yhdessä ”ala-arkkityyppeineen” tai osittaisine ilmennyksineen kuitenkin myös hyvin kauniissa ja korkeassa muodossaan, lempeänä äitinä ja kuoleman jumalattarena, aivan hindulaisen mytologian Kalin ja muiden vastaavuuksiensa tavoin; pohjoiseen kulturaaliseen kontekstiin siirrettynä nk. kalevalainen vasemman käden tie voisikin saada tältä indo-eurooppalaiselta arkkityypiltä ja tähän liittyviltä perinteiltä erittäin hienoja ja korkeita sovellutuksia, pysytellen kuitenkin edelleen pohjolan kansansielulle ominaisessa muodossaan, tullen tällä tavoin osaksi integraalista kulturaalista ilmennystä. Ei meidän suomalaisen tarvitse ryhtyä Kalin palvojiksi tämän kulttuurisine ilmennyksineen, koska voimme aivan yhtä hyvin – ja paremminkin – ryhtyä Louhen palvojiksi, tämän ollessa meille helpommin suomalaisen kansasielun lähestyttävissä kaikkine tälle ominaisine ilmennyksineen.

Tällaisia henkisiä Louhen palvonnan muotoja ovat ja voivat olla mm. kuoleman- ja vainajainpalvonta, sekä toisaalta feminiineihin arkkityyppeihin erittäin hyvin soveltuvat tantriset ilmennyksensä; seksuaalisuuden ja kuoleman tiedämme olevan varsin läheisesti ja olennaisesti toisiinsa liitoksissa. Lyhyesti ja ohimennen mainiten, Saturnuksen enemmän aktiiviseen ja maskuliiniseen ilmennykseen kuuluu puolestaan eksoteerisesti kulttuurissamme kaikki alemman, aineellisen ”kylmän järjen” ja logiikan alueet, kuten mm. konkreettinen tiede kaikkine sovellutuksineen. Louhen arkkityypissä kyse on kuitenkin tämän feminiinisyyteen liittyvässä oikeanlaisessa passiivisuudessa, mikä voitaisiin sanoa myös ”aineen henkisyydeksi”, kunhan ymmärrämme tämän termin oikealla tavoin, sen viitaten aineellismielisyyden sijaan aineessa itsessään olevaan hengen kipunaan ja tämän kristallaatioon.

Ulkoisessa kulttuurissamme ja etenkin nuorisossamme näinä päivinä ilmenevä, vanhalle maailmalle ja kulttuurille varsin omituisena näyttäytyvä ja naurettavanakin pidetty ”synkistelytaipumus”, on uskoaksemme ”kansassa kasuavassa, nuorisossa nousevassa” aivan oikein ja tarpeellisesti ilmenevää Louhen arkkityypin ilmennystä. Nykyinen maailmamme, joka pohjaa varsin perusteellisella tavallaa maskuliinisen, ”uudelleensyntymättömän” miehisyyden pohjalle, pitää tätä kuoleman kiehtovuutta ja sen puoleen tunnettua viehtymystä usein jonain varsin kummallisena – ollen kylmälle järjelle ja yksipuoleiselle ”elämän” palvonnalle jotain täysin vierasta ja pelottavaakin, saa se luonnollisesti osakseen lähinnä kummeksuntaa; ja tästä orastavan arkkityypin esiinnousemisen alaspainamisesta ja lyttäämisestä syntyy puolestaan sen sairaalloiset ja vääristyneet ilmennyksensä, oli kyse sitten sairaalloisesta viehtymyksestä itsetuhoisuuteen, itsemurhaan tai itsensäviiltelyyn. Nk. gootti-kulttuurin eri ilmennyksineen voisimme sanoa ilmentävän etenkin naisten parissa tätä yhtä ’vesimiehen ajan’ hallitsevan arkkityypin nousevaa muotoa, ja orastavassa vaiheessaan sillä on luonnollisesti myös kaikelle kehtolapselle – ja ulkoiselle kulttuurille – ominaiset ylilyöntinsä ja virheensäkin. Itse impulssi on kuitenkin oikea, eikä sitä tule lytätä vaan kehittää edelleen. Miesten parissa saman voisi nähdä introversioon taipuvaisten miesten tarpeena löytää kosketus tähän sielunsa yöpuoleen, jungilaiseen animaan, mikä pitää sisällään potentiaalisesti valtavan voimalatauksen, ja joka kuoleman, kadotuksen, kärsimyksen ja vaarallisen viehtymyksen maskien takaa pyrkii saamaan ihmisen vetäytymään syvälle sisimpäänsä vastauksia perimmäisiin kysymyksiin löytääkseen, viestimään sielulle kaiken katoavaisen perimmäisestä turhuudesta; tarpeesta löytää se ainoa pysyvä kasvupohja ja ikuinen peruskallio, mitä voitaisiin kutsua paremman termin puutteessa Saatanan kirkkaiksi kasvoiksi.

Tämän lyhyen alustuksen aiheeseen päätämme tällä erää populaarikulttuurista varsin tutulla musiikkivideolla. Oltiin itse taiteilijasta mitä mieltä hyvänsä, niin kyseinen video ilmentää täysin kieltämättä Louhen arkkityyppiä yleismaailmallisesti varsin puhtaalla ja korkealla tavalla. Kertokoon musiikki ja kuva enemmän kuin tuhat sanaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: