Valknutrin Emanaatioita – Teosofisia Vastaavuuksia

Tässä kappaleessa pohdimme pohjoismaisen mytologian maailmanpuun mahdollisia vastaavuuksia teosofisen prinsiippijaon kanssa. Samalla esitämme myös kunkin maailman planetaarisen vastaavuuden. Esittämämme malli on yksi mahdollinen tapa jakaa Yggdrasil teosofian esittämän seitsenäisen prinsiippijaon mukaisesti, jotka ovat puolestaan mikrokosmisesti liitoksissa olennaisesti ihmisen kokoonpanoon. Itse olemme päätyneet tutkimustemme myötä pitämään tässä esitettyjä vastaavuuksia kaikista loogisimpina ja järkeenkäyvimpinä.

Muspelheimin ja Nifelheimin olemme samaistaneet hindulaisen metafysiikan käsitteiden Purusha ja Prakriti kanssa. Tämä siitä syystä, että ne eivät varsinaisesti ole liitoksissa mihinkään teosofiseen prinsiippiin, ja ovat myös pohjoismaisessa mytologiassa paikkoja, jotka eivät ole tekemisissä luodun maailmanrakenteen kanssa, vaan ovat ainoastaan eri maailmojen ja maailmankaikkeuden vastakkaiset polariteetit ja maailmankaikkeuden alkusyyt, joiden varaan varsinainen järjestäytynyt maailmankaikkeus rakentuu. Näin ollen ne vastaavat tässä jaottelussa karkeasti asian ilmaisten henkeä (Muspelheim, Tuli, Purusha) ja ainetta (Nifelheim, Jää, Prakriti), joiden varaan ja joiden välille seitsenkertainen maailmankaikkeus ja siten myös ihminen mikrokosmoksena muodostuu.

Tutkikaamme seuraavaksi hieman näiden seitsemän maailman rakennetta sekä pohjoismaisen mytologian että teosofian valossa:

  1. Asgardrin katsomme vastaavan Atmaa, joka merkitsee ihmisen henkistä, todellista Tahtoa. Aasa-jumalat edustavat tätä prinsiippiä nähdäkseni erinomaisesti, liittyen juurikin olennaisilta osiltaan mm. tahdonvoiman soveltamiseen maskuliinisina kosmisen järjestyksen ylläpitäjinä. Asgardrin planetaarinen vastaavuus on Jupiter.
  1. Ljusalfheimin koemme vastaavan Buddhia, joka merkitsee ihmisen henkistä ydinessenssiä ja korkeampaa tietoisuutta. Buddhi on myös syvän ykseyden, rakkauden ja viisauden prinsiippi, jotka ovat erinomaisesti yhdistettävissä mytologisten valo-haltioiden ominaisuuksiin. Ljusalfheimin planetaarinen vastaavuus on Merkurius.
  1. Vanaheimin olemme olemme samaistaneet Manaksen kanssa, joka merkitsee ihmisen korkeampaa minuutta ja todellista, syvää yksilöllisyyttä. Manas vastaa myös ihmisen kokoonpanossa mm. eroottisuutta ja esteettistä kauneusaistia, jotka puolestaan ovat olennaisesti liitoksissa Vanaheimin olemukseen ja erityisesti Vaani-jumalatar tai kunnia-Aasa Freyjaan yhdistettäviin tekijöihin.1 Manaksen ja Vanaheimin planetaarinen vastaavuus on Venus.
  1. Midgardrin olemme samaistaneet Pranan käsitteen kanssa, joka merkitsee kaikkien mahdollisuuksien yhtäaikaista läsnäoloa fyysisessä todellisuudessa; prana myös läpäisee kaikki muut maailmat ja ilmaisee korkeamman, henkisen ja kuolemattoman todellisuuden, alemmalle, kuolemanalaiselle todellisuudelle. Pranan ja Midgardrin keskinäinen vastaavuus selittyy mm. sen kautta, että fyysinen todellisuus ja ihmisten maailma on ”kaikkien mahdollisuuksien yhtäaikaisen läsnäolon” tapahtumakenttä. Pranan ja Midgardrin planetaarinen vastaavuus on Aurinko.
  1. Jötunheimin olemme katsoneet vastaavan kâma-manasta, joka merkitsee ihmisen alempaa järkeä ja loogista päättelykykyä. Jötunheimin ja kâma-manaksen keskinäinen vastaavuus selittyy hyvin siten, että juuri tämä prinsiippi – ihmisen alempi järki – on hyvin monella tapaa olemukseltaan titaaninen ja jättiläismäinen, ikään kuin jatkuvassa sodassa Jumalia ja korkeampaa olemassaoloa vastaan, ellei sitä integroida osaksi Suurta Työtä alistamalla titaaniset ja kaoottiset voimat aidon henkisyyden palvelukseen. Jötunheimin ja kâma-manaksen planetaarinen vastaavuus on Saturnus.
  1. Svartalfheimin olemme samaistaneet puolestaan kâman kanssa, joka vastaa ihmisen kokoonpanossa tunteita ja himoja. Kâma edustaa mytologisesti kuvattuna hyvin kääpiöitä, jotka louhivat ja jalostavat alisen maailman rikkauksista kulta-aarteita, ja mm. Aasa-jumalten käyttämät maagiset aseet ovat useimmiten juuri kääpiöiden valmistamia. Kâman ja Svartalfheimin planetaarinen vastaavuus on Mars.
  1. Helheimin katsomme vastaavan linga-shariraa, mikä vastaa ihmisen kokoonpanossa fyysistä ruumista. Helheim ”kuolleiden olinsijana” vastaa erinomaisesti sthula-shariran l. fyysisen ruumiimme kokoonpanoa (mm. luuranko). Helheimin ja sthula-shariran planetaarinen vastaavuus on Kuu.

1 Sivumennen voisi myös mainita, että juuri Freyjan mysteerit (mm. seksuaalimagia) olivat niitä, jotka valloitus-kristinusko syrjäytti ja painoi maan alle kaikista eniten muinaisen pohjolan mysteereistä, ja tässä voimme nähdä hyvän vastaavuuden sen kanssa, kuinka kristinusko ”pojan mysteerejä” korottaessaan ja tunne-uskonnollisuuden yhtenä muotona on historiansa aikana pitänyt älyä l. manasta ja siihen liittyviä teemoja ellei suoranaisesti vastustettavina seikkoina, niin ainakin täysin toissijaisina tekijöinä ihmiskehityksessä. Tämä voi olla jopa yksi syy kristinuskon käytännölliseen ja opilliseen jälleensyntymisopin kieltämiseen, jossa korkeampi manas edustaa jälleensyntyvää yksilöllisyyttä. Se liittyy myös olennaisesti kristillisen kulttuurin ankaraan monoteistiseen patriarkaalisuuteen, joka oli muinaisille pakanoille täysin tuntematon konsepti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: